Megállapodás született az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai vállalat és a román közlekedési minisztérium között arról, hogy a beruházó ősztől folytatni fogja az építkezést a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak közötti, 64 kilométer hosszú szakaszon – értesült a Capital című gazdasági hetilap.

A közlekedési minisztérium illetékesei csak annyit erősítettek meg, hogy megállapodás született az autópályákat kezelő román állami vállalat és a Bechtel között, és a dokumentumokat a következő napokban írják alá, amit majd a kormánynak is jóvá kell hagynia. A megállapodás részleteiről hivatalosan semmit sem közöltek. A Capital azonban tudni véli, hogy a Bechtel vállalta: egy kilométer autópálya költségét 7 millió euróra korlátozza, ami 35 százalékkal kevesebb az eredetileg előirányzott költségnél. Másrészt az államnak őszig ki kell fizetnie a Bechtellel szemben felhalmozott adósságát, amely eléri a 200 millió eurót.
Az egyelőre nem világos, hogy a Bechtel építi-e meg teljes egészében a 415 kilométer utat, vagy csak az ideiglenes román–magyar határtól Marosvásárhelyig terjedő szakaszt. A közlekedési minisztérium illetékesei ugyanis korábban azzal is megfenyegették a vállalatot, hogy felbontják a szerződést, és a Marosvásárhely–Brassó közötti szakasz megépítésére közbeszerzési pályázatot írnak ki.
Emil Boc miniszterelnök korábban arról biztosította a közvéleményt, hogy az idén folytatódni fog az autópálya építése. A Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó, 2004 óta épülő, korszerű útból eddig csak 52 kilométer készült el Gyalu és Aranyosgyéres között, amire az állam több mint egymilliárd eurót költött