Megújult a 2505-ös jelű Eger–Hollóstető–Miskolc összekötő út Heves megyei 11,5 és Borsod megyei 10,2 kilométeres szakasza

(A Lillafüred felé vezető út melletti jegenyesor az ötvenes években.)A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében, teljes mértékben európai uniós finanszírozással lebonyolított, összességében mintegy 21 kilométeres útrekonstrukció megvalósítására kötött támogatási szerződés, közel 890 millió forint maximálisan felhasználható támogatási keretet biztosít.

 

Az út átadását a térség gazdasági fejlődésének fontos állomásaként tartják számon. A felújításnak köszönhetően Felsőtárkány, Hollóstető és a térségben élő mintegy 60 ezer ember, valamint az átutazók és a Bükk természeti látványosságait felkeresők közlekedése gyorsabbá, komfortosabbá válik. Az út felújítása jótékonyan hat a régió mindennapi életére, és környezetre is. Minderre az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozása és az ÉMOP projektjei teremtik meg a lehetőséget.

A nemrég átadott útszakaszokat bruttó 846 millió forintos kivitelezési költségből újították fel. A projektgazdaként eljáró Magyar Közút Nonprofit Zrt. szabályszerű közbeszerzési eljárással a Magyar Aszfalt Kft. és az FK-Raszter Zrt.-t választotta ki a munkálatok kivitelezésére.

 

Az út teherbírása a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, felülete kátyús, egyenetlen, balesetveszélyes volt. A kivitelező kiszélesítette az utat, megerősítette az aszfaltburkolatot, szegélyeket újított fel, kitisztította az árkokat és a meglévő átereszeket, új átereszeket is kialakított, rendbe tette az útpadkákat, 1,7 kilométeren árokburkolást javított, emellett szalagkorlátot és közlekedési táblákat telepített.

Az útszakaszokon hat hidat is renoválni kellett. A 2505-ös út része az Észak-magyarországi régióban zajló, uniós társfinanszírozású útfelújításoknak. Ennek során összesen tizenöt projekt keretében 320, Heves megyében öt projekt keretében több mint 80, Borsod megyében 153 kilométernyi mellékutat újítanak fel a Magyar Közút közreműködésével.

Országszerte a Regionális Operatív Programok 2007–2008-as akciótervében Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 181 útszakasz felújítására nyílt lehetőség 2008–2009 folyamán. A felújítások az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, a „területfejlesztés” prioritás égisze alatt valósultak meg 72 projektben, összesen mintegy 1100 kilométeren, 50 milliárd forintból.