A Tigáz válasza cikkünkre.
A Tigáz az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett és fektet a szabálytalan vételezések és gázlopások felderítésére, ez ugyanis mindannyiunk érdeke. Többek között azért, mert a szabálytalan vételezések során kialakított megoldások életveszélyesek, valamint azért mert ezek költségének egy részét a tisztességes, számláikat rendszeresen fizető fogyasztók fizetik meg. A gázár egyik összetevője ugyanis a hálózati veszteség megfizetése, amelybe a szabálytalan vételezés útján ellopott gáz is bele tartozik. Társaságunk esetében évente 9 milliárd forint kárt okoz az ellopott gáz.

A Tigáz a törvények betartásával végzi tevékenységét, ezért a napokban nyilvánosságra jutott téves és megtévesztő információkra reagálva Társaságunk az alábbiakról tájékoztatja a fogyasztókat:

A földgázellátásról szóló 2008. XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Korm. rendelet [Vhr.] I. számú mellékletének 47.§ (4) bekezdése: „Ha a felhasználó a szabálytalan vételezés tényét, vagy annak valamely elemét vitatja, a mérőberendezés kötelező szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni. A vizsgálat megrendelésének és lebonyolításának szabályait a földgázelosztó üzletszabályzata tartalmazza.”

E jogszabály betartása azt jelenti, hogy a Tigáz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium névjegyzékében nyilvántartott független igazságügyi szakértőtől kell törvényesen megrendelje a gázmérő vizsgálatát, máshogy nem járhat el.

A hivatkozott végrehajtási rendelet I. számú mellékletének 48.§ (4) – (5) bekezdései szerint: „(4) Az ellenőrzést végzőknek fel kell kérni a felhasználót, képviselőjét, vagy a tanút, hogy az ellenőrzés teljes időtartama alatt tartózkodjon az ellenőrzés helyszínen. Ha a felkért személy ennek a kérésnek nem tesz eleget, ennek tényét az írásbeli dokumentumban rögzíteni kell.
(5) Az ellenőrzést végzők nem intézhetnek a felhasználó, képviselője vagy a tanú felé olyan kérést, amelynek teljesítése az ellenőrzés helyszínének elhagyását igényli.”

Ellenőreink az általuk felvett jegyzőkönyvben rögzítik, ha a fogyasztó a jogszabály szerint nem működik együtt.

Társaságunk visszautasítja azokat az állításokat, mely szerint munkatársaink nem a törvény betartása szerint járnak el.

Amennyiben munkatársaink a helyszínen a gázmérőt illetően a normálishoz viszonyítva bármely eltérést tapasztalnak, kötelesek a gázmérőt leszerelni és jegyzőkönyv felvétele mellett dobozolni. A törvényi előírásoknak megfelelően kezdeményezett független igazságügyi szakértői vizsgálatokról a Tigáz minden esetben előzetesen tájékoztatja az érintett fogyasztókat a közlemény mellékleteként csatolt formalevél kiküldésével. A levél tartalma alapján egyértelmű, hogy a szabálytalan vételezés tényének ismertté válása előtt Társaságunk nem ajánl fogyasztóinak egyezséget, erre csak abban az esetben van lehetőség, ha a fogyasztó saját maga önként elismeri a szabálytalan vételezés tényét. A Tigáz által kiszabott kötbéreket Társaságunk Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott üzletszabályzata tartalmazza; a kötbér ennek megfelelően kerül kiszabásra.

A napokban nyilvánosságot látott tájékoztatás egyes részei megdöbbentő szakmaiatlanságról, ismerethiányról tesznek tanulságot.

A leszerelt gázmérőkön nem található semmilyen „jogi zár”, kizárólagosan az Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) szakembere által ellenőrzött és felhelyezett úgynevezett OMH plomba, amely hivatalosan „hatósági jelnek” minősül.
A független igazságügyi szakértők által elvégzett vizsgálat a gázmérő állapotára irányul, nem célirányosan mágnesezettség vizsgálatára. A Tigáz statisztikai kimutatásai alapján, a mellékelt adatok mutatják a szabálytalan vételezési módok gyakoriságát. Ebből nyilvánvaló, hibát követne el a független igazságügyi szakértő ha „célirányosan” a mágnesezettség miatt vizsgálna meg egy gázmérőt. (A független igazságügyi szakértő csak több jelenség együttes jelenléte esetén állapít meg szabálytalan vételezést.)