Több száz lakó maradt lift nélkül Miskolc belvárosában, mert 6 lépcsőházból ellopták a liftek biztonsági ütközőit. A több kilós acélrugók, amelyekért néhány ezer forintot kaphattak a hulladéktelepen, korábban már az avasi lakótelep tízemeletes bérházaiból is eltűntek. A rendőrség egyelőre lopásnak tekinti az ügyet, de később akár közveszélyokozássá is átminősíthetik – tudta meg a Híradó.

Az ellopott rugók csillapítanák a fülkének a becsapódását, viszont ha nincs rugó, tizenöt centivel lejjebb megy a fülke, értelemszerűen az ellensúly ugyanannyival följebb, és nincs hely, nem tud hova menni – mondta a Híradóban egy szakember. Így ha a lift elromlana, beszakadhat a betonakna.

Bereczki Sándor a miskolci belvárosi lakásszövetkezet elnöke szerint akkor van gond, ha beszállt négy száz kilós ember a liftbe. Összesen hat lépcsőházból lopták el az acélrugókat, mindenhol leállították a lifteket, és napokig tart, amíg kijavítják a hibát.

A városban ideiglenes megoldásként egy asztalossal fa ütközőket készítettek. Az ügyben nyomoz a rendőrség, akár közveszély okozássá is minősíthetik a rugók eltűnését.

A lakók szerint a liftaknába csak speciális kulccsal lehet bejutni, az acélrugókon kívül más fémet nem loptak el.