„Egy kis dohánnyal együtt felcsavarod, és  teszel egy csigát a végébe, utána ugyanúgy elszívod, mintha fű lenne”, adott munkatársunknak használati útmutatót az egyik, közelmúltban nyílt miskolci üzletben kínált „dísztárgy”-hoz a boltocska egyik fiatal vásárlója. A „csiga” egy keményebb papírlapból csavart spirál, aminek az a funkciója, hogy meggátolja a cigarettában lévő növénydarabok szájba jutását, miközben a füstben lévő hatóanyagokat nem szűri ki. Az Amsterdam Shop-ban jártunk, ahol a bolt beszédes nevén kívül semmi sem árulkodik a lehetséges árukínálatról. 

Különös lehet, hogy a boltocska eladója egy üvegablak mögött foglal helyet – ahol valamelyest védve van a fizetni nem akaró vagy a bevétel iránt élénken érdeklődő vevőktől – és hogy az árucikkeket sem lehet kézbe venni, megtapogatni. Az eladó lányka arról tájékoztatja az érdeklődőd, hogy partikellékeket és dísztárgyakat árul, melyeket ő még nem próbált ki. Az üvegtárolók egyik-másikában valóban látni bohókás kalpagokat és műanyag ördögszarvakat, de az „érdekesebb” árucikkek kis tasakokban kaphatók.

A fantázianevük nem sokat árul el hatásukról, de a boltba betért két fiatal vásárló pontosan tudta, mi a különbség közöttük. „A Konkrétot ajánlom”, mondta egyikük, majd hozzátette: „attól úgy 1-2 óráig jól leszel”. Elmeséli még, a tasakokban lévő, marihuánához hasonlóan alkalmazható nővényi részek hatása is hasonló a cannabiséhoz: minden sokkal könnyebb lesz, az ember megnyugszik tőle, csak a tetrahidrokannabinoltól (THC, a cannabis hatóanyaga) eltérően a vizeletből nem lehet kimutatni. Ilyen „reklámszöveg” hatására mi mást tehettünk volna? Vettünk néhány tasakkal, csak hogy legyen – hátha még jól jöhet valamikor. Annak példájaként, hogy mennyire nyíltan folyik az árusítás, az eladólány még szabályos áfás számlát is kiállított a tranzakcióról-írja laptársunk a boon.hu