Tisztelt Szerkesztőség! Az Önök cikke által említett üzletet július 20-án nyitották meg. A Hatósági Osztály július 26-án nyilvántartásba vette.

 

A jelenlegi kereskedelmi jogszabályok szerint az üzlet tulajdonosának csak bejelentési kötelezettsége van az üzlet helye szerint illetékes jegyző felé. (Kivéve a dohányterméket árusító üzletek. Rájuk más jogszabály érvényes ) Ha a bejelentés megtörtént, az üzlet megnyithatóvá válik, vagyis megkezdődhet az árusítás. Az említett üzlet pl. ajándék, játékárú forgalmazására jogosult. A szakhatóságok a nyilvántartásba vétel  utáni 30 napon belül tartanak hatósági ellenőrzést, mely során azt vizsgálják, hogy a bolt megfelel-e a vonatkozó előírásoknak.

A jelenlegi kereskedelmi jogszabállyal a törvényalkotók célja a gazdaságélénkítést volt, hiszen ma már nem kell hónapokig várni, hogy egy-egy üzlet megnyílhasson. Ez működik is, hiszen a kereskedők nagy többségének nem célja, hogy az üzletüket pár héten belül bezárja a hatóság.

Azt, hogy az üzlet a bejelentettől eltérő terméket forgalmaz -e több hatóság vizsgálja, de annak megállapítása, hogy ezek tiltott szerek, vagy kábítószernek minősülő anyagok, nem az önkormányzat feladata.

Üzlet bezáratásra akkor van lehetőség, ha az üzlet a bejelentésben foglaltaktól eltérően működik, vagy egyéb jogszabályi feltételeknek nem felel meg. Kábítószerrel való visszaélés gyanúja esetén a rendőrség kezdeményezheti az üzlet bezárását. Ezzel kapcsolatban az ellenőrzésre jogosult hatóságoktól megkeresés a jegyző felé nem érkezett.

Dobos Timea sajtóreferens