Miskolci Egyetem. A hallgatók negyven százaléka nem kap diplomát

Egyre többen nem kapnak diplomát.Változó, hogy az abszolutóriumot szerző hallgatók hány százaléka nem kapja meg oklevelét, mert nincsen meg a követelmény szerinti nyelvvizsgája: Miskolcon például a hallgatók negyven, Dunaújvárosban ötven, a győri diákok hatvan-hetven százalékát érinti a hiány. Ennek kíván véget vetni az Oktatásért Felelős Államtitkárság, mely 2015-től vagy 2016-tól a felsőoktatásba való bejutás feltételeként fogalmazna meg egy középfokú nyelvvizsgát.

 

 

A Miskolci Egyetem adatai szerint 2002-ben még egy százalék alatt volt azoknak az aránya, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették kezükbe a diplomát. A 2003-as évtől ez 12-25 százalék között mozgott egészen 2007-ig, amikor 27 százalékra nőtt az arány, amely a következő évben sem változott. 2009-ben és 2010-ben viszont ismét nőtt a nyelvvizsga hiányában diploma nélkül maradtak száma: 40 illetve 37 százalékot tettek ki a nyelvvizsgával nem rendelkező, de az államvizsgát teljesítő hallgatók.

 

Nem véletlen a 2009-es hirtelen növekedés, hiszen ebben az évben végzett az első bolognai rendszerben részt vevő évfolyam: az alapképzésben tanulóknak már a három év után megszerzett alapszintű diplomához is szükséges bemutatni a nyelvvizsgát. Erre az összefüggésre utalnak a Dunaújvárosi Főiskola adatai is, ahol a hallgatók közül a 2008 februárjában és júniusában záróvizsgát tett 840 tanulóból összesen 346 diák nem kapta meg a diplomáját, ami körülbelül 43 százalékot jelent.

Sokat elárulnak a karonként, összeállított statisztikák. A Miskolci Egyetemen 2010-ben a legnagyobb arányban, 85,5 százalékban a Comenius Tanítóképző Kar hallgatói nem vehették át a sikeres záróvizsga után sem diplomájukat, mivel nem volt nyelvvizsgájuk. Őket követi a Műszaki és Anyagtudományi Kar, ahol a diákok 71 százaléka járt hasonlóképpen. Az Egészségügyi és a Gazdaságtudományi Karon tanulók több mint fele nem kapott diplomát ugyanebből az okból. Előbbi az előző években általánosan jól teljesített ezen a téren a bölcsész és jogi karokkal együtt, amelyeken egyébként 2010-ben 20-30 százalék nem szerzett oklevelet a nyelvvizsga miatt.

edupress.hu