Nem szívesen szakítana 180 éves békés rendfenntartási gyakorlatával a londoni rendőrség, aminek az is gondot okoz, hogy a zavargók között sok a fiatal. Cameron brit miniszterelnök szerint viszont ha a fosztogatók elég idősek a rabláshoz, akkor ahhoz is elég idősek, hogy adott esetben gumibottal csapják őket fejbe.

Londonban megtette hatását a kemény rendőri fellépés ígérete, három nap folyamatos zavargás után kedd éjszaka viszonylagos nyugalom volt a brit fővárosban. A szabadságát megszakító David Cameron miniszterelnök utasítására tízezer rendőrt vezényeltek a városba, csaknem megháromszorozva a rendőrség létszámát. A döntés következtében azonban a vidék védtelen maradt, így a zavargások góca áthelyeződött a Midlandsre, Birmighamben, West Bromwichban, Manchesterben és Wolverhamptonban voltak zavargások az éjjel.
Kiürült a város

A londoni rendőrség, melyet története során először felhatalmaztak a gumilövedék bevetésére is – ezt Nagy-Britanniában eddig kizárólag az észak-Írországi polgárháborúban vetették be – valósággal megszállta az utcákat. A város a jelentések szerint sötétedés után gyakorlatilag kiürült. Az üzletek ablakait még a délután bedeszkázták, és aki tehette, sötétdés előtt hazasietett a munkájából.

 

Mivel a brit rendőri erők nagy részét a fővárosba vezényelték, a zavargók vidéki városokban tomboltak. West Bromwichban kétszáz huligán felgyújtott egy ifjúsági házat és több autót, Manchesterben jól szervezett, vezetők irányításával gyorsan mozgó zavargók fosztogattak cipőboltokat.

Birminghamben is a fosztogatás volt a célja az ott összeverődött, kb. kétszáz fiatalnak.
Duggan nem lőtt, de fegyvert rántott

A zavargások szombaton robbantak ki Londonban, eredetileg egy 29 éves tottanhami férfi halála miatt. Mark Duggant a fegyveres bandák elleni harcra létrehozott Trident csoport és a C019-es különleges osztag nyomozói lőtték agyon tisztázatlan körülmények között. Az első hírek szerint Duggan tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Keddre a Független Rendőrségi Panasztestület vizsgálata kiderítette, hogy Duggan ugyan fegyvert rántott a rendőrökre, de nem lőtt.

Persze a zavargásoknak már nem sok közük van az eredeti okokhoz. Szombaton még Duggan családjának tiltakozásával indultak az események, de vasárnap óta már csak a fosztogatás a célja a zavargóknak, akik láthatóan jól szervezettek, gyorsan mozognak és kerülik a rendőrséget.
Nem akarnak 11 éveseket gumibotozni

A brit rendőrség pedig saját bevallása szerint sem volt felkészülve ilyen jellegű bűncselekményekre és ilyen mértékű erőszakra. Az elmúlt négy napban 111 rendőr és öt rendőrkutya szenvedett sérüléseket az összecsapásokban. És bár a rendőrséget immár gumilövedék használatára is feljogosították, a londoni rendőrkapitány helyettese, Steve Kavanagh szerint a „Met” még nem készült fel rá, hogy szakítson a békés rendfenntartás 180 éves hagyományával. „Nem akarunk gumibotozni, de ha ez lesz az egyetlen módja az értékek és az életek védelmének Londonban, megtesszük” – nyilatkozta.

A rendőrség számára komoly kihívást jelent, hogy a fosztogatók többsége fiatal. „11 évesek is voltak a letartóztatottak között. Valóban azt akarjuk, hogy a rendőrség gumibotot és gumilövedéket vessen be 11 évesek ellen” – kérdezte Kavanagh.

Cameron miniszterelnök mindenesetre határozottnak tűnt a kérdésben. „Ha elég idősek ezeknek a bűncselekményeknek az elkö9vetéséhez, akkor elég idősek a bűntetéshez is” – mondta a zavargókról, akiket arra figyelmeztetett, hogy tetteikért a jog minden erejével szembesülnek majd.