calvero56Wass Albert mondja: ” A víz szalad, a kő marad”. Nem tudom, így van-e ez otthon is; hogy az lett volna híg víz, ki elszaladt…? Én nem szaladtam. Nyolcvanhatban, a legnagyobb Jugoszláv jólét egyik békeévében jöttem el, nem szaladtam – szép csendben összepakoltam, és eljöttem – haza, Magyarországra. Előbb Nyíregyházára, aztán Miskolcra, végül – végzetes hibaként – Budapestre… És legvégső állomásként ismét Miskolcra.

Nem bántam meg.

Hogy értsd Barátom, miről szóltam fent: a MAJDNEM szülőfalumban (azért majdnem, mert egy orahovói tanyán születtem, öt kilométerre a településtől, és csak öt éves koromban kerültem be a faluba), szóval Csantavéren holnap összegyűlnek az onnan elszármazottak, akik akár Ausztráliáig szaladtak… de minden év augusztusának második hétvégéjén összejönnek, találkoznak, iszogatnak, eszegetnek… A kedves barátom, Dénes is biztosan ott lesz, aki egy karizmatikus tanárember, apám barátja volt, és Dénes mondta azt a szellemes szójátékot, hogy ez nem az elszármazottak-, hanem az elkárhozottak találkozója.

Sógornőm ötlete volt ez a találkozó, meg is valósította, és immár 8 éve működik a Chonthafajer. (Az előbbi idegen szó a Csantavér falu korábbi neve volt; jelenése: csont és vér. Ebből lett a Csantavér elnevezés a tizennyolcadik században. Mert előtte a török lekaszabolta a falu lakosságát, és a halomba hányt véres csontok helyén épülő falu így vette fel az első visszatelepülők keresztsége révén a Csont Vér, utána a Chonthafajer, végül a Csantavér falunevet.) Talán nevetsz rajta kedves Barátom, de ilyen tragikomikus volt felmenőim sorsa, s története.

Sok jeles és ismert nevet hozott e falu: itt született pl. Törley József, a pezsgőgyáros, de itt látta meg a napvilágot Matuska Szilveszter is, aki az első időzített bombát KITALÁLTA, ÉS – SAJNA – HASZNÁLTA IS. Szóval csantavérinek lenni egyszerre pezsgőmámor, és elmebetegség.

A szigeti találkozókon születtek szerelmek, hasadtak örök haragok… de hát az élet kockázatában ez is benne van. Csak azok védhetik ki ezt, kik nem valódi életet élnek, hanem virtuális életutánzatot.

Ölelem minden oda elzarándokló földimet. Én idén (sem) leszek ott. Most nem száműztek Kanadába, mint két évvel ezelőtt… De most végre vadászni van lehetőségem… és más egyébre is, és ezeket a – még a bikaviadalnál is férfiasabb s nemesebb élvezeteket – nem mulasztanám el.

Calvero