Bartha anyósa. A tűzoltókat mentenék a rendőrök?

Két évvel ezelőtt, a Középszer utcában egy hetedik emeleti lakásban hárman fulladtak meg a tűzben.

 

Az azóta is zajló vizsgálat szerint a tüzet a hatodik emeleten lakó idős asszony (az önkormányzati képviselő, Bartha György anyósa, ennek később még jelentősége lesz) okozta, aki, miután észrevette, hogy ég a lakása, kirohant, nyitva hagyta maga után az ajtót, a huzat hatására a lakásban lévő, nagy mennyiségben felhalmozott, ismeretlen anyagok olyan hőfokon kezdtek égni, hogy attól a beton is megrepedt. A lángok a nyitott ablakon át elérték a hetedik emeleti lakást, a tűz gyors terjedéséhez a szakszerűtlen munka ,az ócsósított épületszigetelés is hozzájárult. A házat korábban a panelprogram keretében szigetelték, a munkát a miskolci F.K. Raszter végezte

dr. Török Zsolt, miskolci ügyvéd, a három áldozat családjának jogi képviselője az eszakhirnok.hu-nak elmondta, az égő lakást hátrahagyó asszony ellen nem csak több ember halálát okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, hanem segítségnyújtás elmulasztása is a gyanúsítás tárgya. A rendőrség két másik embert is meggyanúsított, őket a panelház szigetelésének szakszerűtlensége, illetve az ott felhasznált anyagok minősége miatt vonhatják felelősségre.

Az ügyvéd lapunknak elmondta, bizonyíték van arra is, hogy Bartha képviselő arról beszélt már a tűzoltás közben, hogy ismeri a tűzvizsgálót, és beszélni fog vele. Török szerint ennek mindenképpen utána kell járni a hatóságoknak, akárcsak annak, hogy miért takarították ki olyan gyorsan a képviselő anyósának lakását, ezáltal szinte megoldhatatlan helyzet elé állítva a tűzvizsgálókat, illetve miért nem rendelte el a rendőrség a helyszínek biztosítását. A miskolci paneltűz legfontosabb kérdése viszont az, hogy miért csak késve találták meg az akkor még élő áldozatokat a tűzoltók? Török Zsolt ügyvéd szerint a sok szereplős történetnek valóban ez a legfontosabb eleme.

Úgy érzem, a dolgok jelenlegi állása szerint, hogy a kivitelezők és a tűz keletkezési helyének gazdája felelősségének megállapítása felé mozdult el a vizsgálat, ezzel nem értek egyet, mondta az ügyvéd. Az áldozatok többször kértek segítséget a halálcsapdának bizonyult lakásból, de a tűzoltók egyszerűen nem mentek be abba szobába, ahol az áldozatok voltak. Egy később érkezett csapat találta meg őket, de akkor már késő volt.