Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Vologda gazdasági szerkezete hasonló. Lendületben Mengyi Roland

Vologda Regionális Kormányzat delegációjának Borsod-Abaúj-Zemplén megyei látogatása

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat célként tűzte ki a megye gazdasági fejlesztését és a munkahelyteremtést, ebből kiindulva támaszkodik nemzetközi kapcsolataira. Vologda Regionális Kormányzatával több évtizedes kapcsolatot ápol a megye, most viszont, a célok elérése érdekében új lendületet vesz az együttműködés – így összegezte Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a vologdai delegáció szakmai látogatásának tapasztalatait.

A megyegyűlés elnöke a konkrétumokról szólva elmondta: az együttműködés az üzleti szféra, a gazdaság-fejlesztés, a befektetők betelepülése és a gyártó kapacitások bővítése területére terjed ki.

Az együttműködés prioritása elősegíteni vologdai befektetők Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe települését, valamint a megyei kis-és közepes vállalkozások vologdai szerepvállalását, illetve kialakítani a cégek közötti közvetlen kapcsolat protokollját.

További lehetséges terület a műszaki egyetemek közötti kapcsolat erősítése, az egészségügyi intézmények és az egészségügyi technológiák, valamint a tudásmenedzsment vonatkozásában megvalósuló együttműködés.

Vologda Regionális Kormányzat delegációja több napos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei látogatása során megismerkedett a megye gazdasági struktúrájával, mezőgazdasági és ipari szektorával.
Ipari parkot látogattak meg, turisztikai látványosságokkal ismerkedtek. Látogatásuk további részében megtekintik a Miskolci Egyetemet, mint a képzés-szakképzés fellegvárát, valamint Tokaj Hegyalját, ahol a hagyományos szőlészet-borászat mesterremekeivel ismerkednek meg.

A szakmai megbeszélésen a felek megállapodtak abban, hogy a gazdasági kapcsolatokat gyakorlati szintre emelik, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye soron következő, vologdai látogatása során a konkrét lépéseket készítik elő.

Az együttműködés alapja, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Vologda gazdasági szerkezete hasonló, továbbá Vologda gazdaságának alapját az exportra építi, ehhez kíván kapcsolódni Borsod-Abaúj-Zemplén megye – fogalmazott Dr. Mengyi Roland.

Vlagyimir Osipovszkij, a delegáció vezetője megelégedéssel szólt a szakmai látogatás tapasztalatairól, kiemelve, hogy a látogatás ténylegesen megalapozza a konkrét gazdasági kapcsolatokat.