„Az intézményben megszüntettem az internetezést és a fénymásolást, de korlátoztam a víz és az elektromos áram fogyasztását is, amikor két hónappal ezelőtt 12 milliót elvont tőlünk az önkormányzat. Most 35 milliót zároltak, ami után már az iskola pedagógiai programját sem lehet teljesíteni” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Póczos Barnabás, az avasi Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, miután megtudta, hogy a miskolci közgyűlés drasztikus megszorításokra szánta el magát.

„Még nem tudjuk, mindez mit jelent majd a gyakorlatban, hiszen a részletek a hírzárlat miatt nem ismertek” – nyilatkozta Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke. Azt ugyan kikötötték, hogy pedagógus-elbocsátásokat nem lehet végrehajtani, de úgy tűnik, a fizetésen felüli egyéb járandóságokat, pótlékokat el kell felejteni, márpedig abból finanszírozták idáig a minőségi oktatást. Ugyanakkor a technikai, nem tanári létszám csökkenthető.

Az avasi iskolában 60 százalékban hátrányos helyzetű gyerek tanul, az intézmény a hírhedt „fészekrakós” területen működik. Az összdolgozói létszám 113, amiből 71 a pedagógus álláshely, a tanulók száma pedig 780. Póczos Barnabás az eddigi korlátozó intézkedések mellett már csak a túlórapénzek, az emelt szintű oktatás és a csoportbeosztás megszüntetését tudja elképzelni, mert azzal bérköltséget takarítana meg. Létszámcsökkentésben „nem is akar gondolkozni, hiszen három év alatt 13 dolgozóval csökkent náluk a dolgozói létszám”. Mint mondta, még egyeztet a hivatal illetékeseivel arról, hogy nem számolási hiba áll-e a 35 millió forintos elvonás hátterében, mert nem érti, miért tőlük vonnák el a legtöbb pénzt. Ez az összeg egyébként az iskola egyhavi teljes bér- és járulékköltsége-írja a hvg.hu