Bár megfelelő szabályozással egyes szolgáltatóknál alighanem lehetne csökkenteni a végfogyasztói árat, a díjak egységesítése egyes cégeknek komoly veszteséget, míg máshol nyereséget okozna, hívják fel a figyelmet szakemberek.

A vízdíjak és csatornadíjak megállapításánál ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni a helyi adottságokat. Az árak jelentősen függenek attól, hogy a szolgáltató milyen műszaki háttérrel dolgozik, illetve melyik térségben működik. Nem mindegy például, hogy milyen környezetvédelmi előírások mellett, mennyire kell megtisztítani a vizet.

Illés Zoltán vízügyekért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, a kormányzat célja a szolgáltatók számának radikális csökkentése, a közművagyont pedig teljes egészében állami vagy önkormányzati tulajdonban szeretnék látni. Így aztán nem kizárt, hogy az energetikában megindított államosítás a víziközművekre is kiterjed majd, Orbán Viktor hétfői beszédében hangsúlyozta, a magánérdekkel szemben a közérdeket kell érvényesíteni. Ez azonban aligha lesz egyszerű, a hatósági árnak adott esetben akár önkormányzati cégek is a vesztesei lehetnek. Az eszakhirnok.hu értesülései szerint nem kizárt, hogy a helyi közlekedési cégek is állami kézbe kerülnek.