Hamarosan megkezdődnek a miskolci geotermikus rendszer második, valamint a kistokaji térség első kútjának fúrási munkálatai – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában a PannErgy igazgatóságának elnöke, Bokorovics Balázs.

 

Az elmúlt hetekben zajlottak le a terület előkészítésével kapcsolatos munkálatok, az úgynevezett kezdőcső elhelyezését követően pedig felvonult a fúrást végző cég. A fúróberendezés felépítése a napokban fejeződik be, így a munkálatok várhatóan egy-két héten belül elkezdődnek.

Az előzetes geológiai modellezések és tervek alapján 2 000 méteres mélység körül érhető el a rétegsor, ahol a kitermelt víz visszasajtolása megtörténhet. A kistokaji térségben tervezett fúrásnál első körben a visszasajtoló kút kerül kialakításra. A munka várhatóan mintegy másfél hónapig tart majd, amit a tesztelések és az eredmények értékelése követ – közölte Bokorovics Balázs.

Az előkészítés alatt lévő új kutakból a felszabaduló energiát a tervek szerint a miskolci hőszolgáltató cég rendszerébe juttatják el. A próbaüzem 2012 tavaszán kezdődhetne meg, ezt azonban még megelőzi több kilométernyi csővezeték megépítése Miskolcig, illetve a kútkörzetek gépészeti, elektromos és építészeti kivitelezése.

A geotermikus energia felhasználásával a miskolci távhőszolgáltató szakemberei szerint meg lehetne előzni a további fűtésdíj-emeléseket is. Az új fúrások előkészítéséről azt követően döntött a PannErgy, hogy tavaly ősszel a társaság Mályiban eredménnyel zárt. Az ott kialakított geotermikus kútból percenként 6 600-9 000 liter forró víz érkezik, ami a hazai viszonyok között kivételesnek mondható mennyiséget jelent.

Az idehaza működő mintegy 1 400 termálkút közül csak három olyan van, amelyből percenként 6 000 liternél több vizet lehet a felszínre hozni. Ezekben a kutakban a víz hőmérséklete ugyanakkor legfeljebb a 77 Celsius-fokot éri el, míg a mályi kútnál 105 Celsius-fokot is mértek.