Nyomott bérek. Viszik a felújított panelt, mint a cukrot Miskolcon

A borsodi megyeszékhelyen most a kisebb méretű, a felújítási programban már részt vett paneleket keresik 4-5 millió forintos kategóriában.

A 4-5 millió forintos kategóriában a belvároshoz közeli, de nem az Avas lakótelepen lévő 30-40 négyzetméteres otthonokat lehet vásárolni. Több emeletes téglaházakban szélsőséges a kereslet: lenne vevő a 30-34, de a 70-80 négyzetméteres lakásokra is, de a piac még mindig áll, főleg azért, mert az eladók az áremelkedésben bízva mereven ragaszkodnak az eredeti árhoz.

A Duna House képviselője szerint a befektetési céllal vásárolni szándékozók is kivárnak. Abban reménykednek, hogy a bajba jutott hitelesek otthonait még olcsóbban megszerezhetik, ezért egyre gyakrabban érdeklődnek a közvetítőknél kifejezetten az ilyen lakások iránt. Nem lelakott, rossz helyen lévőket keresnek, hanem többnyire új építésűt, valahol a belváros közelében.

Észak-Magyarországon egyébként több, nagy autóipari beszállító (Bosh, ZF és mások) ütött tanyát. Az ipari munkásságból túlkínálat van, s ennek megfelelően a betelepülő cégek, mint például a német Bosch nem nagyon magas fizetéseket adott és ad. Ez a körülmény tehát nem növelte a vásárlóerőt, az jóval elmarad például a győritől, ahol a fizetések is magasabbak az iparági átlagnál.

Új lakásberuházások nem indultak, sőt, azokat is leállították, amelyeket elkezdtek az elmúlt két-három évben. Az elkészült, de készleten maradt lakásokat nagy kedvezményekkel árulják a fejlesztők: ki ingyenes helyet ad a teremgarázsban, ki pedig fizeti a konyhabútort vagy egy-két háztartási gépet. A DH egyik miskolci szakértője szerint még az autóipari cégeknél alkalmazott friss diplomások sem bizonyulnak kellően hitelképesnek egy-egy lakásvásárlás előtt, mert nyomottak a béreik.

ingatlanmenedzser.hu/