Botka: Jövőre kiderül, alkalmas-e Mesterházy

Aki most öncélú belső vitákat gerjeszt

és ebben éli ki magát, az veszélyezteti az MSZP 2014-es választási győzelmét, nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Botka László, Szeged szocialista polgármestere. A jelenlegi pártelnök vezetői alkalmasságáról azt mondta, nyárra tudni fogja, elvezetheti-e a 2014-es választásokig a pártot Mesterházy.

 

 

– Nagyon keserűen figyelem a szocialista párton belül ezeket a vitákat, mert nem az országról, nem a lényegi kérdésekről szólnak. Akik úgy látják, hogy távol tartom magam ettől az egésztől, azok jól látják – mondta a lapnak Botka, majd abbéli reményét fejezte ki, hogy az MSZP minél előbb összekapja magát.

– Mitől lenne szimpatikus a választónak egy vitatkozó, magával foglalkozó párt? Amíg az MSZP-ről a belső viták jelennek meg, és nem a kormánnyal szembeni kritika, illetve a valós alternatíva, akkor mi alapján várja bárki, hogy új választókat nyerjünk? 2014 kérdéseivel kell törődni – tette hozzá arra a felvetésre, hogy pártja az elmúlt másfél évben nem volt képes újabb szavazókat maga mögé állítani.

Botka szerint a jövő nyári tisztújításon fel kell állítani azt a csapatot, amely sikerre vezeti a szocialistákat a 2014-es választásokon. Hogy ez a csapat mennyiben fog különbözni a mostani csapattól, arra Botka azt felelte, hogy a mostani elnökség – amely kétéves ciklusa felén van túl – még jogosan érvel azzal, hogy a Fideszben csalódott választók nem lesznek másnap szocialista szavazók, ám jövőre az ilyen magyarázkodás már nem lesz elfogadható.
A szocialista politikus az interjúban kifejtette: most még nem tudja, de jövő nyáron már tudni fogja, hogy alkalmasnak tartja-e Mesterházy Attilát arra, hogy a 2014-es választásokig elvigye a pártot?

Ténykérdés, folytatta Botka, hogy 2014-ben az MSZP-nek egy hiteles, jövővel foglalkozó, nem a múlt hibáin töprengő és önmagát marcangoló pártnak kell lennie. Ebben pedig kulcsfontosságú, hogy ne a múlt elvesztett csatáit vívják újra. „A volt miniszterelnök – Gyurcsány Ferenc – köre arra állt rá, hogy az igazság nem népszerűség kérdése, és nekünk igazunk van, és jól csináltunk sok mindent, csak a nép ezt nem értékelte, így elfordult tőlünk. Ez mondjuk, nem így van, sem politikailag, sem tényszerűen” – állapította meg Botka, majd hozzá tette: „abba kéne ezt hagyni”.

atv.hu