Az Encsi Rendőrkapitányság indított eljárást uzsora bűncselekmény bűntettének és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt egy gadnai házaspár ellen.
A nyomozás adatai szerint a település polgármestere és felesége saját lakásán egy olyan engedély nélküli boltot üzemeltetett, ahol kétszeres, háromszoros áron adták az élelmiszereket, valamint kamatra pénzt a településen élőknek.
Az elkövetők két pénzkifizetés között az ott lakók rászorultságát kihasználva hitelezték az élelmiszereket. A vásárolt áruk után felhalmozódó tartozást füzetben vezették, amit szociális segély, családi pótlék, valamint a közcélú fizetések kifizetéskor beszedtek az érintettektől.

 

A beszerzett adatok szerint egy csomagos dohányt 1.500,- Ft-ért – bolti ára 490,- Ft – 20 dkg-os csomagolt párizsit 900,- FT-ért – bolti ára: 200,- Ft – kenyeret 600,- Ft-ért – bolti ára kb. 300,- Ft-ért tudtak vásárolni az *üzletben*.
Mivel a településen nincs bolt, így máshol nem is lehetett élelmiszert venni. Hivatalosan azonban sem a polgármester, sem a felesége élelmiszer kiskereskedelemhez szükséges engedéllyel nem rendelkezett. Amikor a sértettek a magas kamatot és a meg nem fizetés lehetőségét felvetették, azzal fenyegették meg őket, hogy megveretik őket-írja a boon.hu