A tőlük megszokott lassúsággal(biztos minden alapszervezet véleményezte…) a miskolci szocialisták is lepüfölték a magas labdát melyet a városvezetés dobott fel a városlakóknak, Földes ügyben.
 Lássuk mit ír a szocik hírportálja az eszakonline.hu!
A miskolci szocialisták – mint egykori diákok – is kérik a városvezetést, ne változtassák meg a nagyhírű gimnázium nevét.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy földesistaként tanulhattunk. Szeretnénk, ha az intézmény neve nem változna meg, szeretnénk, ha a döntés meghozatala előtt a polgármester figyelembe venné az ezt ellenző egykori és jelenlegi diákok tiltakozását”. Mindez azon a tájékoztatón hangzott el, melyet négy egykori Földes-diák, ma már négy szocialista politikus, dr. Simon Gábor, dr. Varga László, Mihályi Helga és Földesi Norbert tartott Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnázium előtti Hősök terén, a diákszigeten.

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője elmondta: ő maga, mint egykori földesista diák már hetekkel ezelőtt, a névváltoztatási ötlet felvetésekor (az Észak-Magyarország című megyei napilap kérdésére) kijelentette, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel. Hogy mindezzel mások sem értenek egyet, igazolja: a Földes tanulói által elkezdett aláírásgyűjtés sikeres volt, közel 40 ezer diák, volt diák és miskolci gondolja úgy, nem kellene megváltoztatni az intézmény nevét. A frakcióvezető hangsúlyozta: semmiképpen sem szeretnék, ha a civilek kezdeményezése politikai színezetet kapna, viszont a szocialisták, mint a város legnagyobb ellenzéki frakcióját felmutató párt, és annak egykori földesista diák tagjai nem tehetik meg, hogy ne nyilvánítsanak véleményt mindarról, ami az elmúlt néhány napban, ebben az ügyben Miskolcon történt.

Dr. Varga László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Földes Ferenc Gimnázium országszerte, Európa-szerte ismert, éppen ezért nem kellene ezt a nevet pusztán világnézeti, politikai okokból eldobni. Mint fogalmazott, felvételi idején, továbbtanuláskor az egész országban tudják, „mit jelent a miskolci Földes név – minőséget”. Szerinte éppen ezért nem szabad ezt az értéket elherdálni, nem lehet egy egyszerű névváltoztatással semmissé tenni az elmúlt évtizedek eredményeit.

Földesi Norbert miskolci önkormányzati képviselő is ezt erősítette meg. Szerinte ma már egy bejáratott márkanév, egy brand a Földes neve, évek, évtizedek megfeszített munkája kellett ahhoz, hogy ezt elérjék. Ő is rámutatott, hogy Miskolcnak nem szabad pillanatnyi politikai céloktól vezérelve mindezt eldobnia magától.

Mihályi Helga megyei önkormányzati képviselő emlékeztetett: közvetlenül az első szabad választások után, a ’90-es évek elején is felmerült az intézmény nevének megváltoztatása. Az akkori városvezetés – élén a fideszes Csoba Tamással – viszont úgy döntött (megítélése szerint nagyon bölcsen), hogy nem támogatja a kezdeményezést. Szeretné, ha ez most is így lenne, s a jelenlegi fideszes városvezetés felvállalná a párt korábbi álláspontját.