A nagyrádai férfi a Toifor cég alkalmazottjaként dolgozott az amerikai hadsereg tádzsi bázisán. Bogdán Tibort munkavégzés közben, a táborban érte a halálos fejlövés 2009 márciusában. Az amerikai hadsereg eddig gondosan titkolta a tragédia részleteit, ám a hadbíróság előtt újra megelevenedtek az aznap történtek – számol be a Blikk.

A tettes, Carl T. Stovall a mai napig kitart első vallomása mellett, miszerint egy „kis termetű ember” előző nap a légierő alezredesévé nevezte ki őt. Bogdán halálának napján Stovall új rangjához méltó kötelességtudattal önszorgalomból járőrözni kezdett a bázison. „Egyszer csak meglátott egy férfit, aki a derekán viselt valamit, miközben a földben ásott” – adta elő a tárgyaláson a védőügyvéd, Scott Crivelli százados. Azt hitte, hogy merénylő és házi készítésű bombát akar elrejteni, ezért közbelépett.

A védelem szakértői szerint a férfi paranoid képzelgésektől szenvedett, emiatt nem is lett volna szabad a hadseregben szolgálnia. Stovall ifjúkorában súlyos autóbalesetet szenvedett, napokig kómában volt, s ennek nyomai az agyi MRI-felvételeken ma is láthatóak. Ez, és a háború okozta stressz okozta szerintük azt a traumát, ami Bogdán megöléséhez vezetett. Stovall furcsaságának korábban is volt nyoma a seregben, de azt alkoholfüggőséggel magyarázták.

Stovallt egy tárgyalás előtti egyezségnek köszönhetően halálra nem, legfeljebb tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik a magyar férfi életének kioltásáért – írja a lap.