Az MSZP megyei elnöke azt mondta szerdán Miskolcon, hogy – szerinte – a Fidesz ígér valamit, kihirdeti, majd az ellentettjét cselekszi, ráadásul úgy, hogy azzal csupán szűk körnek, leginkább saját magának kedvez. Ez a devizahitelesekkel kapcsolatos végtörlesztési törvény ügyében is tetten érhető, hiszen a jogszabállyal mintegy 150 országgyűlési képviselő kapott lehetőséget arra, hogy kedvezményesen törleszthesse mintegy 1500 millió forintnyi adósságát. Pedig a szocialisták javasolták, hogy a képviselőket és az állami vezetőket zárják ki a végtörlesztést igénybe vevők köréből, ezt azonban a Fidesz nem támogatta.

Gúr Nándor utalt arra is, hogy a választások idején 1 millió új munkahelyet ígért a Fidesz, ezzel szemben ma 600 ezer regisztrált álláskereső van, akiknek 43 százaléka semmilyen ellátásban nem részesül. Azt is elmondta, hogy korábban 9 hónap volt az ellátás ideje, ezt a kormány 3 hónapra csökkentette, úgy hogy közben a járulékok nem csökkentek, ugyanannyit kell fizetnünk a munkanélküli ellátásért, mint korábban. Mint mondta, 2010-ben 180 milliárdot szedtek be járulékból, míg 135 milliárdot költöttek ellátásra, úgy, hogy akkor még nem az egyharmadára csökkentett időt fizették. Azaz – magyarázta –, ha akkor megmaradt 40-50 milliárd, akkor most csaknem 140 milliárd a plusz, amit más irányba visz a kormány, pedig azt azért fizették be, hogy a munkanélküli időszakban az ellátás biztosított legyen.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó kapcsán azt kritizálta, hogy az csupán egy szűk kört, csaknem 300 ezer embert érint, azokat, akiknek egyébként is magasabb volt a jövedelmük. A szocialisták szerint azok, akik magasabb jövedelemmel bírnak, járuljanak jobban hozzá a közterhek viseléséhez – hangsúlyozta. Szerinte olyan intézkedésekre van szükség, mely a járulékterheket csökkenti, a munkavilágát élénkíti, nem beszélve arról, hogy szolidáris családtámogatási rendszert is ki kellene építeni. Szerinte a kormány jelenlegi intézkedései nem a fogyasztás növekedéséhez vezetnek, éppen ezért – fogalmazott – a kabinetnek pirosat kell mutatni, nem szabad hagyni, hogy ezt a járhatatlan utat folytassák tovább.