A rendőrség 2011. szeptember 30-án hatályba lépő szolgálati szabályzata újabb emberi jogától fosztja  meg a közterületi szolgálatot ellátó egyenruhás rendőri állományt. A 30/2011. (IX. 22.) BM rendelet 98. § (2) bekezdése ugyanis kimondja, hogy a közterületen, fogdában, előállító egységben végzett szolgálatellátás során az egyenruhát viselő rendőr magántulajdonú mobil rádiótelefon készüléket nem tarthat magánál a határrendészeti, közlekedésrendészeti, közrendvédelmi, valamint személy- és objektumvédelmi feladatainak ellátása során.

A Független Rendőr Szakszervezet határozottan tiltakozik a tulajdonjog, mint alkotmányos alapjog sérelmét eredményező, szakmailag indokolatlan és emberileg méltánytalan rendelkezés ellen! Hatályos Alkotmányunk és a jövő év január elsején hatályba lépő új Alaptörvényünk is kimondja, hogy Alkotmányos alapjog miniszteri rendelettel nem korlátozható! Korlátozás törvényben is csak valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan és az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával rendelhető el. Véleményünk szerint azonban nem létezik olyan alkotmányos érték, melynek védelme indokolttá tenné a közterületi szolgálatot ellátó egyenruhás rendőrök saját tulajdonú mobiltelefonjai szolgálat közbeni birtoklásának tilalmát. A miniszteri rendeletből nem tűnik ki az a cél sem, melynek elérése érdekében bevezetésre került ez az újabb jogkorlátozás.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2005-ben a Vám- és Pénzügyőrség parancsnokának hasonló tartalmú utasításával kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a mobiltelefonok szolgálat közben történő birtokban tartásának korlátozása a tulajdonhoz való jog aránytalan korlátozását eredményezi, ezért felhívta az akkori országos parancsnokot a rendelkezés hatályon kívül helyezésére.
Korábban a rendőrség vezetői is tettek kísérleteket ilyen jellegű tilalmak bevezetésére, ezek érvényesülését azonban ez ideig sikerült megakadályoznunk, részben az említett ombudsmani állásfoglalásra, részben a józan észre való hivatkozással. Azokon a helyeken ugyanis, ahol a rendőrség által rendszeresített mobilkészülékek térerő hiányában használhatatlanok, a saját tulajdonú telefon előmozdíthatja a szolgálati feladatok ellátását és adott esetben arra is lehetőséget biztosíthat, hogy a bajba jutott kolléga erősítést kérhessen szolgálati elöljárójától. A szakmai szempontok mellett azonban a miniszternek az emberi tényezőket is figyelembe kellett volna vennie! A rendőröknek is van családjuk, lehetnek kiskorú gyermekeik, idős beteg szüleik, akik segítségre szorulhatnak. A közterületen lévő rendőr hozzátartozóit azonban az újabb tilalom 12 vagy akár 24 órára is megfoszthatja annak lehetőségétől, hogy szükség esetén segítséget kérhessenek legközelebbi családtagjuktól!
Mindezek okán az FRSZ felhívja a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül az egyeztetés nélkül kiadott, alkotmányos és emberi szempontból egyaránt kifogásolható jogszabályi rendelkezés indokoltságát és intézkedjen annak mielőbbi visszavonására!

Budapest, 2011. szeptember 30.
Pongó Géza főtitkár