Alig úsztuk meg szerencsésen az UARS lezuhanását, máris újabb műhold készül a Földre esni.  Múlt héten a Csendes-óceánba zuhantak az amerikai műhold darabjai, nagyjából 495 kilogrammnyi műholddarab érte a Föld felszínét.
Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. A 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb visszatérő darabja valószínűleg 136 kilogramm volt, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

 Ezúttal egy német műhold készül lezuhanni, a Roentgen Satellite (ROSAT). A számítások szerint októberben vagy novemberben éri el a Földet. Ez a műhold fele olyan nehéz, mint az UARS, nagyjából 2,4 tonna.

Az esési szögből arra következtetnek, hogy ha lakott területre esik, akkor Kanada vagy Dél-Amerika lehet veszélyeztetve. Arra számítanak, hogy harminc darab érheti el a földet. Annak a valószínűsége, hogy emiatt bárki megsérül 1:2000-hez. Ez valamivel több, mint az UARS esetében, amikor 1:3200-hoz volt az esély.

Kutatók nyomon követik a ROSAT mozgását, de még nem tudni, mikor és hol lép be a légkörbe, azt még kevésbé, hogy hol ér földet. Ez utóbbi információt nagyjából az ütközés előtt két órával tudják megsaccolni.
Forrás: www.index.hu