Ismerve a rendőrség belső viszonyait még mindig elálmélkodom , ha valaki olyat sikerül sittre vágni, akit nem füstölgő csövű stukkerral találnak meg egy lőtt sebet szerzett áldozat 5 méteres körzetében, vagy akinek egy Molotov-koktélos támadás után nem kerül elő egy MOL számla, a legkisebb kiszolgálható mennyiségű benzinről a zsebéből.
Nem értem például, miért nem bíznak az ősi módszerben, ami már a vadnyugaton is sikeres volt. Fénykép a kocsma falán, Wanted Dead or Alive. 1000 dollár. A szomjas ember pedig kurvára találékony.
Évekkel később derült ki, hogy a miskolci Boni és Clyde a szomszédom volt hosszabb ideig, őket végül fegyverrel a kezükben kapták el, de előtte még rálőttek egy rendőrre a  Zsolcai kapuban. Boni és Clyde ellen volt körözés, mert kirámoltak egy bankot korábban. Csak éppen a fényképükkel nem találkozott egy halandó se. Mivel pedig a közúti ellenőrzésekre már tíz évvel ezelőtt sem volt pénz, nem csoda, ha nem kerültek horogra a bankrablásra átalakított Isuzujukkal.
A nagy miskolci cukorcsempész ügy kibukása után (vagy hetven finánc ellen indult eljárás) eltűnt az ügy kulcsfigurája, akinek az istennek sem akart előkerülni a körözési fényképe. Nem is jelent meg sehol. Bár azon lehetne matekolni, hogy az azóta a miskolci gyalogosokat Ferrarijával ijesztgető fickót ezért keresték csak immel-ámmal, mert a férfi vádalkut kötött, miközben a fináncok még mindig szívnak a bíróságokon. (Az már csak hab a kávén, hogy amikor később a vámosok legalább a csempészetből származó pénzt szerették volna megcsapolni, nem tudták, mert a férfi papíron igazolta, hogy vagyontalan.)
Rövidesen bíróság elé kerül a legnagyobb fészekrakós csapat, amelynek központ alakja egy miskolci ügyvédnő (aki mostanában ismeretlen okokból Egerbe helyzte át irodáját), a társa viszont nem valószínű, mert megszökött. Mivel az ügyet Nyíregyházán nyomozták, kértem  küldjék el a szökevény képét, hátha valaki, olvasva az eszakhirnok.hu-t, felismeri, és szól a hatóságoknak. Egy sajtó elhárítós azt mondta, az akták már vádemelési javaslattal a miskolci ügyészségen vannak, ők dönthetnek arról, hogy kiadják a körözött fotóját. Az ügyészségen nem osztották ezt a nézetet, mondván ők erre nincsenek felhatalmazva, a nyíregyháziak dönthetnek ebben, annál is inkább, mert a rendőrség körözi, nem ők.
Vissza a sajtófőnökhöz. Mondja, írjam le egy emailban mit akarok, aztán majd meglátják. Mit mondjak Még választ sem kaptam felajánlásomra…
Ezek után már nem csodálkozom, hogy a bűnügyi újságírók az évek folyamán jelentős változásokon mentek keresztül. Van, akit annyira megérint a dolog, hogy fejből fújja a büntetőtörvénykönyvet, sőt, minden mondatába belefűz olyan szakkifejezést, fordulatot, amit egy komolyabb rendőr, vagy ügyész soha nem használna. Vannak aztán, akik a maffiának gyűjtenek infokat a rendőrségi berkekből, és ezért cserébe a konkurens banda dolgairól többet tudnak, mint a zsaruk. A harmadik csoport meg annyira utálja az egészet, hogy kizárólag vaskos összeesküvés elméleteket hajlandó gyártani, de ez még hagyján, de meg is írja az újságjában…