Tisztelt Szerkesztők!
Alább küldöm a Mentor Gimnázium és Szakképző Iskola beszámolóját eddigi önkéntes tevékenységéről a 2011-es évre vonatkozóan.
Üdvözlettel: Liszek Zsuzsa +36-20/366-7426
Mentor Gimnázium és Szakképző Iskola +36-46/783-753

MENTOR Önkéntességi kampány 2011

2011 az Európai Önkéntesség Éve. Ez alkalomból országszerte színes kezdeményezésekkel próbálták az embereket, fiatalokat bevonni az önkéntes munkába.

A miskolci Mentor Gimnázium és Szakképző Iskola is csatlakozott a programhoz: májusban kezdtük meg önkéntességi tevékenységünket. A „MENTOR önkéntesség” bázisát a 2011-es évben a Miskolci Állatsegítő Alapítvány és az általuk üzemeltetett állatmenhely jelenti. Tapasztalataink szerint az állatok, a róluk való gondoskodás és a velük való foglalkozás a 16-23 éves korosztály számára egy könnyen befogadható és kezelhető terület, így diákjaink szívesen vettek részt az önkénteskedésben. Az állatmenhelyen a kutyák sétáltatása mellett tereprendezési feladatokba is bekapcsolódunk, ha igény van rá, segítünk az állatok ellátásában, a takarításban, legutóbb pedig néhány tanulónk az állatmentés folyamatát is nyomon követhette. Kampányunk sikerét bizonyítja, hogy a nyári szünetben többször szerveztünk menhelyi önkéntes napot, a 2011/2012-es tanév első állatmenhelyi önkéntes napjára pedig mintegy 48 diák és kísérő érkezett, lelkesen belevetve magát a munkába.

Az állatmenhelyi önkénteskedést egy fotósorozat elkészítésével is szerettük volna megörökíteni Szathmári Tamás fotós segítségével, a diákjainkról és a kuytusokról készült képek és poszterek iskolánkban megtekinthetőek.

2011 szeptemberében a Szikra Alapítvány szervezésében vettünk részt az „Önkéntesség határok nélkül”rendezvénysorozaton, ahol rozsnyói diákokkal látogattuk végig városunk nevezetességeit, ismerkedtünk helyi civil szervezetek tevékenységével, az önkéntes program keretében pedig egyik éjszaka virágot ültettünk egy helyi óvoda udvarán, másnap kézműves termékeket készítettünk egy kórház betegeinek.

Szeptember 30-án került sor iskolánkban az önkéntességi konferenciára, ahol a helyi önkéntességet összefogó, illetve önkéntességre is lehetőséget adó szervezetek (Szikra Alapítvány, Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, Zöld Kapcsolat Egyesület, Zöld Akció Egyesület, Miskolc és Környéke Fiataljaiért Egyesület, Kék Vonal Komputer Klubház Miskolc, Miskolci Állatsegítő Alapítvány) képviselői tartottak előadást munkájukról, az önkéntességi lehetőségekről.

E konferencián kaptunk ötletet további önkéntességi megmozdulásokhoz, terveink között szerepel, hogy az eddigi területek mellett a jövőben minél változatosabb programokon jelenjünk meg tanulóinkkal, túlmutatva a 2011-es éven.

Önkéntességi kampányunkra weboldalunkon külön felületet fordítottunk: http://www.mentorszakkepzo.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=10&Itemid=18

Liszek Zsuzsa, Mentor Gimnázium és Szakképző Iskola