Borsodban az MSZP, Hevesben a Jobbik támadja az államosítást

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés MSZP-frakciója, mert a közgyűlés fideszes elnöke felhatalmazás nélkül írta alá Orbán Viktorral azt a dokumentumot, amelynek értelmében a megyei intézmények állami tulajdonba kerülnek – közölte Kormos Dénes frakcióvezető Miskolcon. Hevesben a Jobbik támadja az államosításról szóló megegyezést.

 

Senki sem hatalmazta fel Mengyi Roland közgyűlési elnököt arra, hogy a megyei önkormányzat által fenntartott intézményeket – kórházak, iskolák, közgyűjtemények, szociális létesítmények – átadja az államnak – mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón. Kormos Dénes(képünkön, archív fotó))szerint a hatályos jogszabályok és a megyei közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint is törvénytelenül járt el a megyei vezetés, hiszen ilyen megállapodást nem írhattak volna alá a testület előzetes jóváhagyása nélkül.

Lukács András frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón azt mondta: ezzel a megállapodással a „hűtlen gazdálkodás gyanúja” is felmerül, hiszen az átadandó vagyon és a cserébe átvállalandó hiteltartozások nem egyenlítik ki egymást.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn – a közgyűlési elnökökkel kötött megállapodás után – jelentette be, hogy jövő év január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, és vele együtt a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forint adósságot, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a bankokkal.

Egy másik megyében, Hevesben a megyei közgyűlés fideszes elnöke eközben visszautasította a Jobbik azon állítását, hogy hűtlen kezelést követett el, amikor politikai nyilatkozatot írt alá az önkormányzati vagyon államnak történő átadásáról. Szabó Róbert erről csütörtökön adott ki közleményt, miután a Jobbik Heves megyei elnöke bejelentette: hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a rendőrségen a Heves Megyei Önkormányzat vagyonának államosítása miatt.

„Mivel ezekre a tervekre egyelőre jogszabály sincs, ezért ezt a megállapodást törvénysértő módon írták alá” – közölte Dudás Róbert annak kapcsán, hogy a kormányfő megállapodást írt alá a 19 megyei közgyűlési elnökkel a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vételéről. A jobbikos közlemény szerint ezek után a megye intézményeit nem egy választott testület fogja irányítani, hanem a mindenkori kormány, amivel sérül a megye polgárainak érdekérvényesítő képessége.

Reagálásában Szabó Róbert azt közölte, hogy az általa hétfőn aláírt politikai szándéknyilatkozat nem tartalmazott semmilyen konkrét intézkedést, nem okozott semmiféle vagyoni hátrányt, és nem szegte meg a kötelességet. „A jelek szerint a Jobbik a szocialisták útjára lépett. Nem partner az építkezésben, éppen ellenkezőleg: minden módon és minden rendelkezésre álló eszközzel próbálja lassítani az építkezés folyamatát, miközben egyetlen konstruktív javaslattal sem állt még elő” – fogalmazott Szabó Róbert.

A Heves Megyei Közgyűlés szerda este jóváhagyta a megye vezetői és a kormány illetékesei által aláírt, a vagyon átadásáról szóló megállapodást. A 15 tagú megyegyűlés a nyolc fideszes képviselő igen szavazatával fogadta el a megállapodást. A jelenlévő két jobbikos elutasította a határozati javaslatot, a jelen lévő szocialisták közül ketten nemmel szavaztak, míg Nagy Imre, az MSZP frakcióvezetője közölte, hogy törvénytelennek tartja az előterjesztést, ezért nem kíván részt venni a szavazásban.