A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa 2011. október 11-én tárgyalást tartott Gergely Zsolt és társai ügyében.

 

Az ügy két tényállásból áll, az elsőben az elsőfokú bíróság szerint a II. rendű vádlott, Madzin Tibor, aki a vádbeli időszakban (2007) Onga Nagyközség polgármestere volt, hivatali helyzetével visszaélve elintézte egy Onga külterületén lévő földterület átminősítését, hogy ott a III.-IV.-V. rendű vádlottak kamionparkolót, illetve üzemanyagtöltő állomást létesíthessenek, és ezért a II. rendű vádlottnak 1,000,000 forintot ígértek.

A II. tényállás szerint az I. rendű vádlott, aki a vádbeli időszakban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, majd elnöki tanácsadója volt, ajánlatot tett a III.-IV. rendű vádlottaknak, hogy 100,000,000 forintért segít abban, hogy a miskolci ún. ITC –székházat áron alul vásárolhassák meg – az önkormányzat által készíttetett értékbecslés szerint az ingatlan értéke kb. 1 milliárd Ft + ÁFA volt, a vádlottak ennek kb. a feléért, 450 millió forint + ÁFA-ért szerették volna megvásárolni.

Az elsőfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a vádlottakat bűnösnek találta és 6 évtől 2 év 2 hónapig terjedő szabadságvesztés büntetéseket, illetve vagyonelkobzást szabott ki a vádlottakkal szemben.

Az ügy tárgyalása ügyészi perbeszéddel folytatódik 2011. október 24-én 13.30-kor a Debreceni Ítélőtáblán.