Kipipáló strand. Mi lesz veled Miskolctapolca?

Lakossági fórumot hirdetett az ellenzéki képviselő. A városvezetés nem ment el, a kérdések megválaszolatlanok maradtak.

Egyáltalán nem köszönt vissza a Tapolcán élők véleménye a városvezetés megrendelésére készült, A miskolctapolcai Barlangfürdő és szolgáltatási környezetének turisztikai-szakmai fejlesztési koncepciója címet viselő anyagban. Legalábbis ezt állapították meg hétfőn délután Miskolctapolcán, a közösségi házban megtartott fórum civil résztvevői. A tanácskozást Mi lesz veled Tapolca? címmel dr. Tompa Sándor szocialista önkormányzati képviselő szervezte, s azt korábban úgy hirdette meg, hogy a fórumra vendégként meghívta dr. Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, dr. Nagy Kálmán országgyűlési és dr. Nehéz Károly önkormányzati képviselőt. Hiába hívta, ők nem jöttek el, a városvezetés megrendelésére készült fejlesztési koncepciót így ő maga, az ellenzéki képviselő ismertette.

Mint elmondta, a koncepció elkészülte előtt a városvezetés – tudomása szerint – egyeztetett a helyi vállalkozókkal, szakemberekkel, viszont sajtóban nem hirdetett meg olyan fórumot, melyre az ott élő tapolcaiakat várta volna. Ettől függetlenül a megbeszélések lezárulta után a városvezetés megbízta a Barlangfürdő közvetlen környezetének egészségturisztikai, gyógyászati, rekreációs és szabadidőipari szolgáltatásfejlesztési koncepciójának kidolgozásával az EuroSpa Investment Befektetési és Fejlesztési Tanácsadó Kft.-t. Mindezért 3 millió forint + áfát fizetett a cégnek a város. Szeptember közepére el is készült a turisztikai fejlesztési szakmában elismert dr. Ruszinkó Ádám turisztikai igazgató által jegyzett, már említett című koncepció. E koncepció az alapja a „Javaslat a Turisztikai attrakciófejlesztés Miskolctapolcán című tervezett projekthez kapcsolódó előkészítési költségek fedezetének biztosítására” című közgyűlési előterjesztésnek, melyet október 20-án tárgyal az önkormányzat. Az előterjesztésben az szerepel, hogy az előkészítési munkálatokra (szakmai fejlesztési koncepció, megvalósíthatósági tanulmány készítése, tervezés előkészítése, stb.) még ebben az évben 10 millió forint + áfát biztosítson a város, s hirdessen tervpályázatot, melyre 75 millió forint + áfát különítsen el (ez viszont nem érintené az idei költségvetést, mert a tervpályázat kifutási ideje legalább négy hónap). Az előterjesztés a teljes beruházást mintegy 6,5 milliárd forintra becsüli, melyből 4 milliárdot pályázat útján, uniós és állami forrásokból teremtene elő.
Mire kell a 6,5 milliárd?

De miket valósítanának meg ebből a 6,5 milliárdból? Nos, a szakmai koncepció – dr. Tompa Sándor tájékoztatása szerint – abból indul ki, hogy a Barlangfürdőt kell alapértéknek tekinteni, ehhez kell kapcsolni a fejlesztési elképzeléseket. A javaslat szerint azon a területen lehetne megépíteni az új strandot, ahol most a régi strand gyermekmedencéje áll. A gyermekmedencét a régi strandtól elválasztó Aradi sétányt elbontanák. A régi strand területén ugyanakkor egyfajta emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó fürdőkomplexum épülne, például termáltóra épített fürdőházzal, szaunaparkkal, napozóstégekkel, csúszdákkal. A büfésort elbontanák, a Hejő partján viszont létrehoznák a vendéglőket és büféket felvonultató Hejőparti sétányt (egyébként ez a terület is a fürdőkomlexum részét képezné). A csónakázó tavat felújítanák, s a környékén Hejő liget néven egy szabadidős közparkot alakítanának ki. A Barlangfürdőt gyógyfürdővé, gyógybarlanggá alakítanák át.

A koncepció szerint – ismertette dr. Tompa Sándor – Miskolctapolca egyik legnagyobb gondja, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshely-kínálata, így a szállodafejlesztésre nagy hangsúlyt kell fektetni. A tervek szerint egy, az önkormányzat által létrehozott cég megszerezné a jelenleg üresen álló egykori Junó szálló épületét, a jelenlegi büfésoron található félkész, eredetileg is szállodának készülő épületet, illetve azt a Barlangfürdő melletti területet, amelyre korábban szintén szállodát terveztek (az új szálloda terveit a korábbi városvezetés el is készíttette, sőt, Miskolc nyert is forrást a beruházásra. A jelenlegi városvezetés azonban nem támogatta a pályázati szerződés megkötését, így ez a pénz elúszott). Amint minden egy kézben van, minden jogi kérdés tisztázódott, jöhetnek a befektetők, elkezdődhet a beruházás.

Ismertetőjének végén dr. Tompa Sándor rámutatott: az anyag leggyengébb pontja, hogy az egész koncepció a Barlangfürdő gyógyászati jellegének fejlesztésén, illetve a termálvizet igénylő beruházásokon nyugszik. Csakhogy jelenleg a Barlangfürdő vize nem gyógyvíz, a barlang sem gyógybarlang, a minősítés hosszadalmas, s nagyon komoly szakmai követelményei vannak. Miskolctapolcának jelenleg termálkútja sincs, márpedig a fürdőkomplexum koncepciójának éppen ez a lényege.
Maradjon az Aradi sétány!

A fórum résztvevői hasonlóképpen látták az ügyet. Nagy Katalin például arról beszélt, hogy először a termálvíz feltárására lenne szükség, a tervpályázatra szánt 75 millió + áfát inkább erre fordítsa az önkormányzat. Ha ez megvan, utána lehet megalapozott terveket készíteni, pályázni. Nehezményezte, hogy a koncepcióban nyoma sincs a korábbi lakossági fórumokon – merthogy voltak – általa is tolmácsolt, s mintegy 2000 aláírással alátámasztott helyi igényeknek, például annak, hogy a régi strand területén épüljön az új, az Aradi sétányt pedig hagyják békén. Ő maga azt is hallotta, hogy a fejlesztésnek részét képezi a Miskolctapolcát és Görömbölyt összekötő közút létrehozása. Ez nem lehet más, mint a Fenyő utca, azt viszont a környéken élők nem szeretnék, ha az átmenő forgalom miatt a viszonylag csendes környék zajossá, forgalmassá válna. Nem támogatják tehát ezt az elképzelést sem.

Tóth Pál a Békás tó fejlesztésére helyezné a hangsúlyt, ott ugyanis több helyen is feltört már a termálvíz. Ez így, kezeletlenül viszont csak gondot okoz, mert a melegvíz a Hejőbe ömlik, veszélyeztetve a patak élővilágát. Kerék István „kipipáló strand”-nak nevezte a régi strand gyermekmedencéjének helyére tervezett új strandot. Mint mondta, azért hívja így, mert a városvezetés csak azért építene oda strandot, hogy elmondhassa: eleget tett a helyiek kérésének. Csakhogy a helyiek kérése nem ez, hanem az, ahogyan korábban Nagy Katalin is fogalmazott: a régi strand helyére épüljön az új, ne pedig máshová.

A fórumon ennél több hozzászólás is volt (firtatták például, hogy milyen lesz a közlekedés, lesz-e parkolóhely-fejlesztés), viszont ezek, s a fentiek jelentős része is megválaszolatlanok maradtak: a városvezetés – mivel nem jelent meg a részükről senki – nem ismertethette álláspontját, dr. Tompa Sándor pedig, mivel ő maga ellenzéki képviselő, csak azt tudta vállalni, hogy az októberi közgyűlésen tájékoztatja dr. Kriza Ákosékat a felvetésekről-írja az eszakonline.hu.