Volt fideszes politikus a vádlottak padján

A Debreceni Ítélőtábla Dr . Balla Lajos vezette büntetőtanácsa megkezdte Gergely Zsolt és társai ellen a másodfokú eljárást a Miskolci ITC székház ügyében. Első fokú bíróság összesen az öt vádlottat 21 év börtönre és közel 55 millió kártérítésre ítélték.

Hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokú bíróság Borsod megyében Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi fideszes alelnökét, hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, valamint 43 millió forint kártérítés megfizetését rendelte el. Gergely Zsolt ellen hivatali vesztegetés miatt emelt vádat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, mert a vádirat szerint megállapodott két vállalkozóval, hogy áron alul adja el nekik a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központot.

A megyei közgyűlés 2007 tavaszán döntött úgy, hogy értékesíti a korábbi MSZMP-székházat. Felértékeltették az ingatlant, majd az ehhez igazodó minimális vételárat is meghatározva, eladásra kínálták. Az ügyészség szerint Gergely Zsolttal a két vállalkozó még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot, és a közgyűlési alelnök közreműködésével még azelőtt megismerték a pályázat tartalmát, mielőtt azt nyilvánosságra hozták volna. A vádirat szerint ennek fejében Gergely Zsolt harminc millió forinttal olcsóban vásárolt meg az egyik vállalkozótól egy építési telket, amin egy félkész ház is állt. Az Ítélőtáblán a védők elmondták beszédeket és leghamarabb október végén hozhat ítéletet a másodfokú bíróság.