Egyiptom és a Gázai övezet közötti határátkelőnél a Hamász izraeli képviselők jelenlétében elengedte a 2006-ban túszul ejtett Gilád Salitot. Sahlitot innen a Kerem Salom-i izraeli határállomásra viszik.

 

Itt Salit egy rövidet telefonálhat a szüleinek, gyors orvosi vizsgálaton esik át, majd helikopterrel a légierő Tel Nof-bázisára viszik.

A légibázison újabb orvosi vizsgálatok várnak rá, majd találkozhat a családjával és Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Ha az egészségi állapota engedi, Salitot helikopterrel Észak-Izraelbe, majd közúton, egy konvoj kíséretében a szülővárosába, a nyugat-galileai Micpe Hilába szállítják.

Az izraeli-palesztin fogolycsere végrehajtása már keddre virradóra megkezdődött, amikor elhagyta a börtönt a palesztinok első, 96 fős csoportja – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A dél-izraeli Keciót börtönéből busszal szállítják a civil ruhába átöltözött, de kezükön és lábukon még bilincset viselő palesztinokat az átadás helyszínére, az izraeli fennhatóság alatt álló Kerem Salom határátkelőre. Útra készen áll a többi rabot szállító három konvoj is.