Én először 2009-ben hallottam a magyar fejlesztésű napelemes cserépről. Természetesen megdobogtatta magyar szívemet, hogy ismét egy magyar feltaláló bizonyította képzettségét, kreativitását, nagyszerűségét a világnak. Miután a napelemes tetőcserepet bemutatták a münchen-i , majd a budapesti szakmai kiállításokon, erőteljes nemzetközi érdeklődés bontakozott ki a termék iránt. A Tóth Miklós által feltalált napelemes tetőcserép a világ 180 országában élvez szabadalmi oltalmat, így már csak gyártást kellene elkezdeni.

Előbb 2009 tavasza, majd 2009 novembere volt a gyártás megkezdésére megjelölt határidő, azonban a napelemes cserép gyártása még mind a mai napig nem kezdődött meg.

Vajon mi a késés oka? A válasz természetesen jellemzően magyar: A késés oka az, hogy Tóth Miklós nehezen tudja a projekthez összeszedni a megfelelő tőkét, a magyarországi bankok hitelére nem számíthat, és a kormánytól is nagyobb támogatásra számított. A projekt uniós pályázaton 46 millió forintos támogatásban részesült. A zöldmezős beruházás keretében létesülő gyárkomplexum és a speciális technológia azonban több százmillió forintba kerül.Nem az lenne a normális, hogy a kormány mgpróbálna minél több segítséget nyújtani, illetve minél inkább bekerülni a napelemes cserép projectbe, minél több álami tulajdonhányaddal? Ehelyett majd külföldi magáncégek lesznek a résztulajdonosok! Nagyon okos, gratulálok a magyar kormánynak!(Az Ikarus ügy is hasonló!)

Tóth Miklós szerint a szűk hazai piac miatt nehéz nagy volumenű és kedvező hitelhez jutni, ezért mindig külföldi partnerek után kell nézni. A magas hazai alapkamat miatt külföldön jobb kondíciójú hitelt lehet felvenni, a hazai vállalkozások évtizedek óta versenyhátrányban vannak. A feltaláló jelenleg is 4-5 külföldi partnerrel tárgyal.

Szavaiból az is kiderült, hogy nem az eredeti helyszínen, Harsányban építik fel a gyárat, hanem Miskolcon, ahol egy meglévő épületet alakítanak át. Éves szinten egyelőre 3 millió cserépben gondolkodik. A szám a piaci igényektől függően növekedhet.

Más országokban már léteznek tetőcseréppel együtt szerelt napelemek, amelyeket gyártanak is, de azok egészen más szisztémára épülnek: nem a cserépbe épül be a szerkezet, hanem egy meglévő cseréphez erősítik a napelemet. Hazai szinten is megjelent egy szabadalmi visszaélés, amelynek terméke éppen úgy néz ki, mint Tóth Miklós találmánya. Ezt a napelemes tetőfedő modult interneten is árulják. A termék szabadalma azonban a Magyar Szabadalmi Hivatal által kiadott minősítés szerint érvénytelen, mivel technológiai újdonságot nem tartalmaz. A szabadalmi leírás nem a napelemes cserépről szól, hanem egy elektronikai megoldást foglal magában, ami azonban nem jelent újdonságot. Tóth Miklós idén tavasszal feljelentést tett a rendőrségen, és jövőre várhatóan bíróságra kerül az ügy.

A napelemes cserép tulajdonságai:

A napelemes cserép alapanyaga speciálisan kifejlesztett kompozit, benne szilíciumkristályok segítenek az áramátalakításban. Ennek 10 %-kal jobb a fényáteresztő képessége, valamint kétszer hosszabb az élettartalma, mint a kapható napelemes rendszereknek. Beépített akkumulátorral fogják gyártani, ekkor a napközben megtermelt energiát 8-10 óráig tárolja, vagyis 24 órás felhasználást tesz lehetővé. A napelemes cserép további előnye, hogy nemcsak délben jó a hatásfoka, amikor a nap sugara merőlegesen éri a napelemet, hanem gyakorlatilag reggel héttől délután ötig mindig adódik megfelelő felület. Így összességében kb. 60-70 %-kal nagyobb az energiahozama, mint a hagyományos terméknek. Ráadásul a visszaverődő fényt is hasznosítja. Minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem.

További előnye, hogy egyenként cserélhetők a cserepek, illetve könnyen bővíthető a rendszer, mivel az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztat, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére. Ezzel szemben a hagyományos kiépítésű napelemek javításakor gyakran az egész egységet kicserélik. A napelemtáblák sorba vannak kapcsolva, ezért ha a rendszerből egy napelem is megsérül, a működés megszakad.

A napelemes cserép várható ára:

Míg egy 180 wattot termelő hagyományos napelemes tábla ára megközelíti a 240 ezer forintot – valamint meg kell vásárolni a tartószerkezetet -, addig az ugyanekkora kapacitású egységnyi napelemes cserép ára 180 ezer forint körül alakul – mondta el Tóth Miklós. Egy darab cserép ára a jelenlegi árszinten számolva 60-80 euró lehet.

Magyarországon várhatóan 12 havi kamatmentes kölcsönkonstrukciót dolgoznak ki. 10 darabos csomagokban gondolkodnak, aminek teljesítménye 240 W lehet, vagyis egy cserép 20-24 W-ot képes termelni. Egy kb. 100 nm-es családi ház összenergia-igényét kb. 250 darab napelemes cserép termelheti ki, vagyis a befektetett pénzt tekintve 6-8 éves megtérüléssel számolhatunk. A cserép súlya típustól függően 1,2–1,5 kg között váltakozik. Egy számítógép üzemeltetéséhez 4, míg egy hűtő működtetéséhez 8 cserép szükséges.

pannon-info.hu