Kevesen tudják, hogy a csütörtökön elhunyt líbiai exdiktátor, Moamer Kadhafi második felesége magyar származású, Farkas Zsófia néven született a horvátok, bosnyákok és szerbek lakta boszniai Mostarban. Jelentős magyar lakosság ugyan soha nem élt a városban, Zsófia nagyapja, Farkas János is csak véletlenül keveredett oda, mint körzeti tanfelügyelő azután, hogy Bosznia 1878-ban az Osztrák-Magyar Monarchiához került.

Zsófia előkelő horvát családból származik, az életéről szóló beszámolókban azonban mindig megemlítik a magyar nagyapát. Magyarul viszont soha nem tudott. A nő tanárként helyezkedett el a mostari katonai kiképzőközpontban, itt találkozott az akkor még fiatal tisztként szolgáló Kadhafival.

A magyar származású exfeleség

Kadhafinak ugyan Líbiában volt már egy felesége, mégis hazavitte Zsófiát, ahol a lángoló szerelem folytatódott. A később Szafija névre keresztelt nőt sokáig dugdosták a nyilvánosság elől, mert nehezen birkózott meg az arab nyelvvel, és kiderült volna, hogy külföldi. Szafija aztán idővel beletanult a szerepébe, igaz, a komolyabb protokolláris eseményeken később is csak nagyon ritkán szerepelt.

Kadhafi nyolc biológiai gyermeke közül hétnek Szafija az anyja, a pár emellett két további gyermeket is örökbe fogadott. Szafija gyakran használta Kadhafi magánrepülőjét, amellyel európai bevásárlótúrákat tett, illetve volt egy légitársasága is, a Buraq Air.

Vagyonát 6544 milliárd forintra becsülik, ebbe beleszámolták azt a húsz tonna aranyat is, amivel rendelkezik. Szafija Kadhafi egyik lányával együtt jelenleg Algériában tartózkodik, ahol menekült státuszban van.