„2011-re a fordulat éveként emlékeznek majd a fesztivál történetében: az európai filmfesztiválok térképén láthatóvá váltak.” Az Index cikkéből idézett mondatok is mutatják, hogy a 8. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kritikai visszhangja szinte egyöntetűen jó volt. „Nagy fesztivál, kis pénz és a többi közhely… A Jameson CineFest nem erről szól, hanem lelkes emberekről, akik profik abban (is), hogy a minimálisból maximálisat hozzanak ki” – írja Az emberi fesztivál című cikkében a filmtett.ro recenzense, Katona Linda. Majd így folytatja: „Az éppen 70 éve született Emberek a havasont vetíteni egy fesztiválon arculatmeghatározó program. Szőts István jövőre lenne 100 éves, beszélni róla maga a magyar film ünneplése… A Jameson CineFest pedig büszkén megteszi, legyen szó a szakmáról és a közönségről egyaránt… Kemény filmek, nagy verseny, hazavihető tanulságok, megfontolandó leckék emberi hangnemben: filmes élményfürdő volt ez az őszi napsütéses miskolci vakáció, kívánni sem lehetne jobbat. Csak azt még, hogy jövőre, ugyanitt.”

Varsányi Gyula Népszabadság-beli cikke szerint „Miskolc egy héten át oázis volt a magyar filmes sivatagban”, továbbá a versenyprogramot „karakteressé az tette, hogy tudatosan egyensúlyozott a művész- és műfaji film határán.” Az Élet és Irodalomban Báron György így írt: „… a Jameson CineFest, a fiatal film miskolci szemléje nemcsak él és túlél, hanem meg tudta őrizni azt a magas színvonalat, amivel az utóbbi években kiemelkedett a honi fesztiválmezőnyből… a mezőny egésze biztos ízlésről és a nemzetközi filmtermés beható ismeretéről tanúskodott.”

„A CineFest ma már vitathatatlanul hazánk legjobb nemzetközi fesztiválja. Nyolc év munkája érett be idén szeptemberben” – írta Kolozsi László a Revizorban, az NKA kritikai portálján. „Aki ott volt – írja továbbá -, azt hihette, egy olyan országban él és egy olyan városban vendégeskedik, ahol fontos a kultúra. És ennél többre, a jelen pillanatban, egyetlen fesztivál sem törekedhet.”