A Készenléti Rendőrség munkatársai az elmúlt időszakban több sikeres intézkedést foganasítottak a kiemelt bűnügyi kockázattal bíró és hátrányos helyzetű területeken, ahol a tulajdon elleni bűncselekmények, fa- és terménylopások sok nehézséget okoznak a helyieknek.

 

A Készenléti Rendőrség X. Bevetési Osztály 1. Alosztályának munkatársai; H. Roland r. őrmester, K. Péter r. őrmester, H. Ottó r. őrmester 2011. szeptember 20-án a délutáni órákban járőrszolgálatot láttak el az Edelényi Rendőrkapitányság illetékességi területén, Szin-Alsómalom külterületen. Szolgálatteljesítés közben arra lettek figyelmesek, hogy két férfi egy kézikocsin két zsák olajtököt szállít. Ellenőrzés alá vonták a két személyt, akik azt állították, hogy a tököt J. András tulajdonát képező bekerítetlen földről, a tulajdonos beleegyezésével vitték el. Az információ visszaellenőrzésekor a tulajdonos felesége elmondta, hogy sem ő, sem a férje nem engedélyezte, hogy a földjükről bármilyen dolgot elhordjanak. A hölgy úgy nyilatkozott, hogy a tök értéke zsákonként 4000 Ft. A tényállás alapján az elkövetőket előállították, majd az ellopott zöldségeket a tulajdonoshoz visszavitték.

***

H. Máté és F. Bence r. őrmesterek (Készenléti Rendőrség X. Bevetési Osztály 1. Alosztály) 2011. szeptember 20-án 11.00 órakor Encs Rendőrkapitányság illetékességi területén az országos rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés keretében közterületi járőrszolgálatot láttak el. Az Encs – Fügöd, Dankó Pista úton intézkedés alá vontak három személyt, akik a vasút felől két ölnyi 2 és fél méter hosszú frissen vágott galyfát hoztak. Egyikük elmondta, hogy a fát közterületről vágták ki, tüzelés céljából, továbbá, hogy a fa kivágására és elszállítására engedéllyel nem rendelkeztek. Az elkövetőket tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt előállították.

***

2011. szeptember 22-én a hajnali órákban F. Balázs r. őrmester, Takács Gábor r. zászlós, T. Tamás r. őrmester (Készenléti Rendőrség VI/4 Alosztály) Budapest VIII. kerületben teljesített szolgálatot, amikor észlelték, hogy egy parkoló személygépjármű vezető oldali ajtajánál a zár hiányzik, és a gépjárműben egy férfi tartózkodik. Az autóban ülő személlyel szemben intézkedést kezdeményeztek, amely alól nevezett ki akarta magát vonni, azonban a gépjárművet nem tudta beindítani. Személyazonosságát, illetve a jármű tulajdonjogát a helyszínen igazolni nem tudta, az intézkedő rendőrök kérdéseire rendkívül zavart, összefüggéstelen válaszokat adott. A jármű és a ruházat átvizsgálása során több olyan tárgy (csavarhúzók, kulcsok, zárszerkezetek) került elő, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy éppen eltulajdonítani készült a járművet, továbbá az elkövető személyi igazolványa és a gépjármű tulajdonosának személyi okmányai is előkerültek. A tulajdonos ezt követően értesítésre a helyszínre érkezett. A gépjárműben keletkezett rongálási kár megközelítőleg 100 ezer Ft. Az elkövető priorálása során megállapítást nyert, hogy ellene elfogatóparancs volt hatályban egyedi azonosítójel meghamisítása bűncselekmény elkövetése miatt.

A Készenléti Rendőrség sajtóreferense által
kiadott sajtóközlemény.