Ő a miskolci bombagyáros: kit rejt a zöld símaszk?

A férfi büntetett előéletű, egyebek mellett robbanóanyaggal visszaélés miatt volt ellene eljárás. Most már szabadlábon van, a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint ugyanis nem szükséges a fogva tartás, de az újabb eljárás ettől még zajlik ellene. bomba1

 

„Nem mondok neveket, se címeket, se semmit. Csak azt, hogy mi volt. Csak erre vagytok kíváncsiak? Nektek ez is pénz. Nektek megéri, akkor érje meg nekem is” – mondta a hirado.hu-nak

Az MTI Hírcentrum információi szerint egy szódásszifonból házilag gyártott félig kész bomba volt a lakásában. Ha működésbe hozták volna, akár ölni is lehetett volna vele.

A szomszédok nem szívesen beszéltek, de nem gondolták volna a fiatal férfiről, hogy ilyenre képes.

„Változó. Egyszer jó kedvű, egyszer rosszkedvű” – mondta a Híradónak Mihalik Csilla.

„A szülei nagyon rendesek, ő róla meg, hát ő úgy elvan, egy kicsit linkóci” – vélekedett Veres Gyuláné.

A férfi a szüleivel él egy harmadik emeleti lakásban, halk szavúnak ismerik, és többen látták őt bódult állapotban.

„Amikor éjfélkor, itt hátul ittak, akkor injekciós tűket dobáltak el” – mondta Rácz Gyuláné.

A 30 éves, korábban garázdaságért, testi sértésért és robbanóanyaggal visszaélésért már büntetett férfi testén szélsőséges szervezetekre utaló héber és arab tetoválásokat láttak, lakásában olyan újságcikkek is találtak, amelyek Jichák Rábin izreli miniszterelnök meggyilkolásáról szóltak.

A pokolgép elkészítésében az eddigi adatok szerint nem volt társa. A Híradónak nyilatkozó igazságügyi elmeszakértő szerint a magányos elkövetők amellett, hogy időnként különc módon viselkednek, gyakran valamilyen mintát vagy példaképet követhetnek, az esetleges drogfogyasztás pedig felerősítheti a szándékaikat.

„Teljesen közömbösnek ítélik meg nemcsak a saját sorsukat, hanem az egész környezetüket, és felvehetnek ilyen mintaképeket” – magyarázta Dr. Vaszily Mária igazságügyi elmeszakértő.

A Nemzeti Nyomozó Irodától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem látták szükségesnek a férfi őrizetbe vételét. Amíg a nyomozás tart, addig szabadlábon védekezhet.