Október negyedikén érkezett a hír, hogy a Balaton-felvidéki és a Bükki Nemzeti Park igazgatóit felmentette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ugyanazon a napon visszavonták azt a föld haszonbérleti pályázatot, amelyet a Borsodi Mezőség Tájvédelmi körzet egy 4200 hektáros területére írtak ki, ezt a földet korábban egy olasz érdekeltségű cég bérelte a Bükki Nemzeti Parktól.

Az, hogy a felmentések és a földbérlet között van-e összefüggés, a mai napig nem tisztázódott. A vidékfejlesztési szaktárca nem indokolta a felmondást, de sajtóhírekből, valamint Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár négy nappal korábbi, a Magyar Televíziónak adott interjújából az derül ki, hogy a Bükki Nemzeti Park igazgatójának a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet földbérleti ügyei miatt kellett távoznia, míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatójának a nagybereki, természetkárosítást is felvető Hubertus-ügy miatt kellett megválnia posztjától.

A Zöldövezet értesülései szerint a Bükki Nemzeti Park leváltott igazgatója mindent megtett azért, hogy a Mariano Kft. által bérelt föld mihamarabb visszakerülhessen a nemzeti parkhoz, majd a helyi gazdák bérelhessék.

Sárvári Attila, a pályáztat kiírásában is részt vevő Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület titkára azt mondja, hogy a gazdák nagyon csalódottak a pályázat visszavonása miatt, sőt kifejezetten sértésként élik meg. Kifogásolta azt is, hogy aznap vonták vissza a kiírást, amikor a pályázat határideje lejárt. Szerinte kifejezetten a helyi gazdacsaládok jutottak volna a pályázat révén. Közölte: ha az új pályázatok révén nem csak tartósan helyben lakó embereket jutatt földhöz, hanem idegeneket is, az szembe megy Orbán Viktor miniszterelnök minden eddigi kijelentésével és a kormányzat meghirdetett vidékpolitikájával is.

A szaktárca sajtóosztálya azt közölte, hogy most készül az országos földbérleti pályázati rendszer, és nemsokára kiírják az új pályázatokat. A földeket a helyben lakó gazdák fogják megkapni, ahogyan az Ángyán József vidékfejlesztési parlamenti államtitkár az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre adott válaszában is elhangzott.

www.mr1-kossuth.hu