Alig keresik a vidéki irodaházakat, a kelet-magyarországi nagyvárosok kis cégei inkább a belvárosi lakásirodákat választják, a vállalkozások egy része pedig kihasználja a telephelyfejlesztő pályázati lehetőségeket.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Miskolcon új irodafejlesztés nem indul, a már meglévő „A” kategóriás irodaházak közel 90 százaléka pedig bérlőre talált. Ebben a szegmensben korábban 8−10 eurót is elkértek havonta egy négyzetméterért, igaz, már 25 négyzetmétertől bérelhető volt a terület. Napjainkban azonban − ahogy Demeter Tibor, a helyi Demeter Ingatlanközpont ügyvezető igazgatója mondja − 2008−2009-hez képest leült az irodabérleti piac, amihez a nehéz gazdasági helyzet mellett hozzájárultak az ÚSZT telephely-kialakítást támogató pályázatai. A kiemelt bérleti díjak 6−7 euróra csökkentek, a régebbi, korábban 5 euróért kínált területet ma 4 euróért is bérbe adják. A belvárosban 5−6 euró a havi díj, távolabb 3,5−4 euró az általános. Azok a társaságok, amelyek korábban nagyobb irodaterületet vásároltak, most a spórolás jegyében irodájuk egy részét „társbérletbe” adják más cégnek.

A panellakásokat − melyeket a tulajdonosok szívesebben adnak ki cégnek, mint magánbérlőnek − havi 50−55 ezer forintért kínálják a belső városrészekben, de a lakásárak csökkenése némi visszafogott keresletet gerjesztett a belvárosban, mert a kisebb vállalkozások többsége szívesebben vásárol, mintsem bérel.