Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére Főhajtás „1956. október 23.” címmel ünnepi díszelőadást rendeztek vasárnap este, a miskolci Művészetek Háza hangversenytermében. 

–Szomorú az a tény, hogy az ’56-os forradalmat követően Miskolcon volt az első kivégzés: 1956 december 15-én Soltész József cipészt fegyverrejtegetésért elítélték, majd kivégezték. Csöndesedjünk el egy pillanatra és hajtsuk meg fejünket a szabadság hősei és a diktatúrák áldozatai előtt – emlékezett a szomorú tényre Kriza Ákos. Kérésére a közönség felállt és néma főhajtással rótta le kegyeletét. Ezt követően szólt arról, hogy a miskolciak is kivették részüket a forradalomból. Az ünneppel kapcsolatos személyes élményét is megosztotta a közönséggel a polgármester mikor elmondta, hogy azokkal tölthette a napot akik részesei voltak a történelmi eseményeknek.

 

– A diktatúra mindig szemben találja magát azokkal, akiket nem lehet megtörni, nem lehet besúgónak beszervezni, csak megalázni, elpusztítani. De a bebörtönzöttek, kivégzettek, a hallgatásra kárhoztatottak helyébe mindig újak lépnek. A diktatúrában ezért soha nem az elnyomottak félnek a legjobban, hanem az elnyomók, akik a hatalmuk elvesztésétől rettegnek. Ma félelem nélkül emlékezhetünk ’56 dicsőséges napjaira. De mindannyiunk felelőssége, hogy gyermekeink megismerjék nemcsak a történelmi igazságot, hanem átérezzék a szabadság lelkületét is – adózott elismeréssel az egykori forradalmárok bátorságának és szólt az utódok feladatáról, a lelkekben élő szabadságvágy továbbadásáról.

 

– Ötvenöt év távlatából tisztán kirajzolódik a magyar forradalom és szabadságharc történelmi jelentősége, a szovjet kommunista világrendszer bukásában játszott szerepe. Okunk van tehát a büszkeségre: a mi 56-unk nem csupán egy történelmi pillanatkép maradt, hanem megvalósultak álmai. Az, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam legyen.1956 egy csapásra megsemmisítette a Rákosi-rendszert, a forradalom és szabadságharc nevének és becsületének visszaállítása pedig az azt követő Kádár-rendszert! Ennek hozománya, hogy 1990-ben az országgyűlés első ülésén nemzeti ünneppé nyilvánította október 23-át – méltatta a forradalom jelentőségét, üzenetét Kriza Ákos.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy hűnek kell maradni 1956 szelleméhez, a történelemnek nincs két olvasata. Egy igazság van – ezt kell ápolni. Ötvenhatra utalva a nemzeti egységet nevezte meg követendő célként: együttes erővel építsük nemzetünket és városunkat-írja minap.hu