A szocialista párt megyei elnökei programot készítenek a hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térségek felzárkóztatása érdekében – tudatta Gúr Nándor, Sós Tamás és Veres János kedden sajtótájékoztatón.

 

Az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a program célja a megyék közös problémáinak orvoslása és e térségek felzárkóztatása. Veres János azt mondta: már az MSZP novemberi kongresszusán ismertetnék néhány javaslatukat.

Gúr Nándor arról beszélt, hogy a 33 leghátrányosabb kistérség fele Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Itt az a legfontosabb, hogy az embereknek legyen munkája – mondta, fontosnak tartva, hogy a szocialista párt is elsősorban erre vonatkozó javaslatokat dolgozzon ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hosszabb távú szakpolitikai program mellett költségvetési módosító indítványokat is benyújtanak majd, kezdeményezve például a munkát terhelő járulékok csökkentését.

Sós Tamás, a szocialisták Heves megyei elnöke azt mondta: e térségek felzárkóztatásához pozitív diszkrimináció, az eddiginél nagyobb mértékű kormányzati és európai uniós segítség szükséges, az MSZP programja pedig a munkahelyteremtésen kívül foglalkozik majd a többi között a szociális szövetkezetek létrehozásával és a felnőttképzés rendszerével is. A Gyurcsány Ferencék távozását firtatót kérdésre úgy felelt: meggyőződése, hogy az MSZP megerősödve kerül ki a jelenlegi helyzetből, és az eddiginél markánsabban képviselheti majd a kelet-magyarországi térségek érdekeit.