2010. DecemberKiderült, hogy a Miskolc Holding vezérigazgatója dr. Szabó Tamás lesz januártól. A Mihő Kft. élére Vécsi György került, aki korábban az AES Borsodi Energetikai Kft stratégiai igazgatójaként tevékenykedett. A Mivíz vezetését Vojtilla László kapta, aki korábban már volt vezetője a cégnek, majd később szolgáltatási ügyvezetője lett. A MIK Zrt. élén dr. Nagy Szabolcs lett az új ügyvezető igazgató, aki a Miskolci Egyetem marketing intézetének munkatársa. A megbízatás egészen január 15-ig szól, amikortól Szélyes Domonkos közgazdász veszi át a helyét. A város közlekedési cége, az MVK Zrt. élére dr. Borsos Attila lépett, aki korábban a Veolia Transport Magyarország Kft. fejlesztési igazgatója. A szemétszállításért felelős AVE Miskolc Kft. vezetését Molnár Attila kapta, aki ezt megelőzően a Miskolci Vadaspark ügyvezetője volt. Czinkné Sztán Anikó lett a Miskolci Turisztikai Kft. vezetője (ő amellett, hogy a Tapolcai Kalandtúrapark tulajdonosa, a Miskolci Városfejlesztési Kft. felügyelőbizottságának a tagja), a Szocioprodukt Kft. élére Miskolc hajdani alpolgármestere, Halász Rózsa került. Lengyel Katalin kapta a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetői feladatait.

Decemberi történés még a gyertyagyújtás, Miskolc adventi gyertyáit az alpolgármesterek és Kriza polgármester is meggyújtotta.

Közben kiderült, hogy átalakul a városháza, a főosztályi felépítés marad, de kevesebb lesz. Öt főosztály alakult ki: Polgármesteri Kabinet, Jegyzői Kabinet, Gazdálkodási Főosztály, Humán Főosztály, Hatósági Főosztály.

Év végén nemcsak a hivatali struktúra változott meg, hanem 989 munkavállalótól is megváltak – ideiglenesen – míg az új rendszer fel nem ált a következő év elején.
Emellett az önkormányzat nem emelt közműdíjat januártól. Megindult a „Legyen a Barlangfürdő a miskolciaké” kezdeményezés, a lakcímkártyájuk bemutatásával a miskolciak 950.- forintos áron válthattak belépőjegyet a fürdőbe.

Az új struktúrában két főosztály vezetője nem változott: A Polgármesteri Kabinetet továbbra is Pintér Zoltán, a Hatósági Főosztályt pedig ezután is Csiszárné dr. Sajgó Erika vezeti. Az újonnan létrejött Humán főosztályt Kiss Gábor, a Gazdálkodási Főosztályt Farkasné Hadházi Ildikó és a szintén főosztálynak számító Jegyzői Kabinetet pedig Vargáné dr. Pápai Ildikó irányítja.
A Főépítészi, Városfejlesztési és Rendezési Osztályt Szőke László, a Kulturális Osztályt Kákóczki András, a Stratégiai Osztályt Lengyel Zsolt, a Jogi és Önkormányzati Osztályt dr. Adámyné Soltész Ildikó, az Ellenőrzési Osztályt Vargáné Jáborcsik Mária, a Pénzügyi és Költségvetési Osztályt Demeterné Juhász Katalin, a Vagyongazdálkodási, Számviteli és Kontrolling Osztályt Heinemanné Borbély Mária vezeti a jövőben. A Humánpolitikai csoport új vezetője Molnárné Palotai Marianna lett.
Vannak olyan főosztályok is, amik az új struktúrában osztályokként működnek tovább. Ilyen az Ellátási Osztály, melyet osztályvezetőként ugyan, de továbbra is Demeter Attila vezet. Szintén főosztályvezetőből lett osztályvezető Vargha Tibor az Építési és Környezetvédelmi Osztály élén és Jirkovszkyné Szép Mária az Egészségügyi és Szociális Osztály élén. Dr. Miskolci Róbert nem osztályvezetőként, hanem annak helyetteseként dolgozik az Egészségügyi és Szociális Osztályon, valamint Csizmadia János osztályvezető helyett csoportvezetői rangban végzi munkáját az Építési és Környezetvédelmi Osztályon.
Szintén Decemberben indult el a Miskolczi Szalon Czukor rendezvény, mely a hírek szerint az akkori operafesztiválos szervezői csapat, Kriza polgármesterhez közel álló szárnyának első látható nekifutása volt a rendezvények tekintetében. A rendezvény alacsony színvonaláról a – talán épp emiatt létrejött – Miskolci Fürkész blog tudósított.

December 17-én az Erste Bankkal 4 milliárdos hitelszerződést írt alá Kriza polgármester.(Korábban kijelentette vezetése alatt nem fog tovább nőni Miskolc adósságállománya.)

 

Ami az évértékelőkből kimaradt

 

Kriza polgármester „Választás után 1 évvel. Ígéretek és eredmények kötetlenül.” címmel tartott sajtóreggelit. A reggelin a legfontosabb bejelentés a Földes ügy végeredménye volt, és néhány fontos téma is előkerült: a mechapark finn befektetői, az új drótgyár és a kínaiak, a geotermikus energia, na és persze Tapolca és Diósgyőr.

Átnézve az elmúlt hetek történéseit, úgy tűnik olyan témák kerültek elő, amik nem az elmúlt év összegzéséről szólnak, hanem az aktuális ügyek állását vagy azok esetleges jövőjét ismertette a polgármester. Eredménynek pedig nehezen nevezhető, hogy visszavontak egy épp általuk javasolt névváltoztatást.

A múlt heti közgyűlésen előre megírt összefoglalót olvasott fel a polgármester az év történéseiről, melyben főként a város nehéz anyagi helyzetének okairól és az ebből eredő fajadó problémákról beszélt.

Összeállításunkban némileg kötöttebben néztük át, mire is jutott a városvezetés Miskolcon egy év alatt. (Mivel több visszatérő elem és téma is indokolja, az áttekintést 2010 szeptemberrel, a kampányidőszak utolsó hónapjával kezdjük.)