Önkéntes munkát végez egy miskolci sebész a kárpátaljai Munkácson. Szinte minden szabadnapját az ingyenes gyógyításnak szenteli.

Történt egyszer, hogy a Térkép egyik kárpátaljai riportja után egy miskolci gyermeksebész úgy döntött: segíteni fog. Dr. Kiss Ákos néhány éve szinte minden szabadnapját Kárpátalján tölti, gyógyítással. Önkéntes munkáját Amerikában élő magyarok is segítik.

Ramóna kilenc éves, szájpad-hasadékkal és szívrendellenességgel született. Eddig nyolc beavatkozáson esett át, Magyarországon. A család anyagilag már nem bírta a költségeket. A kislányt most Munkácson fogják megműteni. Kárpátalján, a megyei gyermeksebészeten évekig nem végeztek szájpad-hasadék műtétet, mert az orvosoknak nincs szakképesítésük. A kis betegeket a fővárosba, a Kárpátaljától több mint 800 km-re lévő Kijevbe kellett vinni. Az út hosszú és költséges.

„Kárpátalja magyarlakta lakosoknak még van egy nyelvi problémájuk is, hogyha Kijevbe mennek, nagyon rosszul beszélik az ukrán nyelvet és tulajdonképpen ez a legfőbb oka, hogy nem szívesen mennek Kijevbe, hanem akkor inkább válasszák Magyarországot” – mondja Biró Erzsébet, a munkácsi Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház főorvosa.

Magyarországon viszont a műtéti költségek nagyon drágák. Ezért vállalta dr. Kiss Ákos miskolci gyermeksebész, hogy a szabadnapjai alatt Munkácson ingyen segít a kis betegeken, miközben oktatja az orvosokat is. „Meg kell tanulni olyan dolgokat, amelyek eddig nem voltak még, kellenek hozzá eszközök, amelyeket biztosítani kell valahogy. Ezt is próbálom a magam módján segíteni, szerény eszközökkel” – mondja Dr. Kiss Ákos, a Miskolci Gyermekkórház sebésze. A kárpátaljai sebészek igyekeznek átvenni a magyarországi szakember tapasztalatait.

„Ezeket a beavatkozásokat minél kisebb korban kell elvégezni, különösen a szájpad-hasadásos műtétet, amíg a gyermek még nem beszél. Én a magyarországi kollégáktól sokat tanultam és kisebb műtéteket már egyedül is el tudok végezni” – fűzi hozzá Roman Jursza sebész, akit – a vele készített riport után – felhívott Amerikából egy nyugdíjas asszony.

„Összesen már háromszor küldött 100 dollárt nekünk és rábeszélte egy barátnőjét, hogy ő is küldjön még száz dollárt, más forrásból megint kaptam 100 dollárt, én is hozzátettem annyit és így tudtunk műszereket vásárolni, amire nagyon nagy szükség van itt” – meséli Dr. Kiss Ákos, hogyan jön össze a munkához szükséges pénz. A miskolci orvos ezúttal fiatal kollégáját is magával hozta Kárpátaljára.

„Szeretnénk a tapasztalatainkat átadni Erdélyben és Kárpátalján ingyen és bérmentve, jövünk és megyünk, tehát ez az itteni kórháznak költségébe nem kerül. Én a saját osztályom orvosait ismerem ilyen tekintetben, a többség szívesen jön, de be kell járatni ezeket az utakat még” – véli Dr. Papp János, a Miskolci Megyei Kórház Gyermeksebészeti Osztályának sebésze. „Azt szeretnénk, hogy minél több ember vegyen részt Kárpátalján vagy akár Erdélyben, bárhol ahol magyarok vannak, hogy több orvos vegyen részt – el kellene érni, hogy ez lehessen a munkaidő része” – mondja Kiss doktor.

Kárpátalján évente 10-12 gyermek szájpad rendellenességgel jön a világra. Az operáció után logopédiai utókezelésre is szükségük lenne a gyermekeknek, de jelenleg egyetlen magyarul beszélő logopédus sincs.