Kriza interjú. „Az ér először célba, aki hamarabb felkelt”

Egy év után érdemes visszatekinteni bármilyen

munkára, hiszen ennyi idő elég ahhoz, hogy a pontos helyzetkép mellett már a folyamatok is kirajzolódjanak. És természetesen érdemes a rövid távú eredményeket, vagy épp az azonnali megoldást kívánó problémákat is számba venni. Erre kértük tizenkét hónappal az önkormányzati választások után Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét.(Archív fotó. Kriza ákos bejelenti, hogy megnyerte a választásokat)

 

 

– Választási programját három fő kérdés köré építette: munkahelyteremtés, biztonságos és élhető Miskolc. Hogyan látja: melyik területen sikerült a legtöbbet előre haladni?
– Hamar kiderült, a város működésének a biztonsága az első és legfontosabb feladatunk. Nehéz terhet örököltünk: kétmilliárdos túlköltekezést kellett kezelni, valamint a városra hárul egy két és fél milliárdos tartozás is. Ezt a két szorongató kötelezettséget figyelembe véve alakítottuk ki a költségvetést. Bevétel-növekedés ilyen rövid távon nem volt elérhető, ezért első körben, szívós munkával, a költségek lefaragásával lehetett a pénzügyi konszolidációt megteremteni. Éppen ezért a költségek aprólékos átvizsgálása és precíz tervezés után tudtuk a város működését fenntartani, úgy, hogy a spórolást magunkon kezdtük. Az is hamar láthatóvá vált, hogy ez kevés, ezért következett be a kétmilliárdos zárolás, amit reményeink szerint – az év végén derül ki, milyen mértékben – fel tudunk oldani. Ez volt a legfontosabb feladat a munkánk első periódusában. Ezzel párhuzamosan természetesen a munkahelyteremtés, amitől – önmagában vett fontossága mellett – hosszú távon költségeink csökkentése és bevételeink növekedése várható.  A cikk folytatása a minap.hu oldalon