2011. márciusKiderült, hogy törvénytelen módon vett fel több százezer forint közpénzt dr. Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, Miskolc alpolgármestere. Az esetet a Fidesz etikai bizottsága tárgyalta később, és pénzbüntetésre ítélték a képviselőt.

Kriza polgármester márciusban szólt először az átfogó elszámoltatásról a városi cégeknél, kiderült, hogy 74 feljelentés készült el, több milliárd forintnyi okozott kár mellett. (Az ügyvédi költség mintegy 3 Millió Forint volt)

A miskolci önkormányzat meg kívánta szüntetni az ingyen tejet az óvodákban, elvonva az ehhez szükséges 20 Millió Ft-ot.

A villamos-gyártás kommunikációs ötlete után kiderült, hogy lehet, hogy buszokat fognak gyártani Miskolcon. Egy belarusz cég volt a bejelentett érdeklődő, erről a témáról azóta sem volt szó.

A közgyűlés tárgyalta Miskolc gazdasági programját. Már az ülésen is bírálták az anyagot: a helyesírási és fogalmazási hibák miatt. Mint kiderült Miskolcon fontos „a hajózást akadályozó gázlók és szűkületek megszüntetése az ENSZ EGB előírásainak alapul vételével. A hajóút folyamatos üzemeltetésének megoldása további járulékos előnyöket jelent társadalmi szinten:

– Az árvíz- és jéglevonulási viszonyok javulnak;
– A hajóút naprakész, biztonságos kijelölése megoldottá válik;
– Folyamatos monitoring (mérő, ellenőrző és hírközlő) rendszerek;
– Az üzemeltetés intézményi (jogi, gazdasági és szervezeti) feltételei megteremtődnek.”

A testület azonban változtatás nélkül elfogadta és a honlapon is fent volt egy darabig.

A miskolci Búza téri piac ügyéről tárgyaltak a kereskedők Kriza polgármesterrel.A polgármester szerint sikeres volt, a kereskedők szerint azonban nem az a kedd délutáni tárgyalás, ahol a téma a város által tervezett őstermelői piac volt. A városháza előtt tüntettek és egy petíciót is átadtak Pfliegler alpolgármesternek. Ebben az is benne volt, hogy nem fizetnek bérleti díjat, ha a város új piacot nyit. A megbeszélésen a sajtó nem vehetett részt, de a polgármester tájékoztatta az újságírókat. Kriza polgármester kifejtette: céljuk, hogy a kiskereskedők működését ne veszélyeztethessék egyes csaló nagykereskedők, s az is, hogy az őstermelők is nyugodtan értékesíthessék portékáikat. A városvezetés tervei között tehát szerepel az is, hogy lelépési díj ellenében átvenné az Ikeron Zrt.-től a tulajdonrészt, így tenné átláthatóbbá, irányíthatóbbá a működést. A kereskedők azonban egészen másképp értékelték a polgármesterrel folytatott megbeszélést. Szerintük az eredménytelen volt, hiszen a város mindenképp megnyitja a piacot. A kereskedőket az is zavarta, hogy a megbeszélés után tudták csak meg, az őstermelőket is fogadja a polgármester. Szerintük nem kellett volna külön tárgyalásra hívni a termelőket, együtt is meg lehetett volna tárgyalni az ügyet – vélekedtek.

Miskolc önkormányzatának márciusi közgyűlése előtt a miskolci fiatalok nevében Varga Dorottya szerette volna elmondani maga és társai véleményét a Célpont Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda támogatásának tervezett csökkentéséről, melyre egy héttel azelőtt írásban kért lehetőséget Kriza polgármestertől. A közgyűlés viszont úgy foglalt állást, hogy a fiatal ne szólaljon fel napirend előtt.

A márciusi közgyűlésen arról is döntöttek a képviselők, hogy április 1-jével átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek a közösségi közlekedés tarifadíjai, 4,6 százalékkal a távhőszolgáltatás alapdíja, 4,5 százalékkal pedig a szemétszállítás díja. (Később az Országgyűlés március 16-án úgy döntött, hogy a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árának megállapítása a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerüljön. Az elfogadott törvény tartalmazza, hogy a miniszteri rendelet „hatályba lépéséig a 2011. március 31-én alkalmazott árakat kell alkalmazni”. Ezzel az önkormányzati rendeletmódosítás értelmetlenné vált. Azonban az önkormányzat Kriza polgármester által jegyzett előterjesztést, melynek alapján március 31-ével a távhőszolgáltatás hődíja 4 százalékkal, a vízfelmelegítés díja pedig 3 százalékkal emelkedik. Mivel az alapdíjhoz március 31-ig nem nyúlhattak (ahhoz közgyűlési döntés szükséges), megemelték a hődíjat és a vízfelmelegítési díjat, hiszen ehhez a bizottsági döntés is elegendő volt.

„A mai napon – március 8-án – közös megegyezéssel megszűnt dr. Mihalecz Péterjegyző munkaviszonya Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál. Feladatkörét Méhész Katalinaljegyző vette át” – jelentette be közleményben Dobos Tímeavárosházi szóvivő. Az okokról nem tájékoztatott.

A kilián-déli biomassza fűtőmű ügyében tartott lakossági fórumot a Miskolci Hőszolgáltató Kft. a társaság Gagarin utcai telephelyén. A rendezvényen Vécsi György, a Mihő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a cég egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése a földgázfüggőség mérséklése, ezért minden olyan beruházást kezdeményeznek és támogatnak, melyek alternatív energiahordozók felhasználásával segítik e cél elérését. Miskolcon jelenleg 31 ezer lakást és mintegy 1000 vállalkozást látnak el távhővel, s a város intézményeinek földgáz- és villamosenergia-beszerzését is Mihő Kft. végzi.