Bukik Kriza is vagy 150 ezret, de még nagyobbat a képviselők

A polgármesterek, az önkormányzati képviselők és a jegyzők lehetnek a most zajló átalakítások legnagyobb vesztesei. Míg a a parlamenti képviselők illetményét 750 ezer forintra tervezik emelni, addig az önkormányzatok irányítóinak alaposan megkurtítják a javadalmazásukat a Belügyminisztérium törvényjavaslata szerint.

Egy kistelepülés polgármestere például akár havi 348 ezer forintot is kereshet jelenleg, de a következő ciklusban 97 ezerre csökkenhet a bére, vagyis még a harmadát sem fogja megkapni. A nagyobb városok vezetői „csak” negyedét buknák el a mostani jövedelmüknek. A főpolgármester illetményét pedig a jelenleg 671 ezer forintról 502 ezerre nyesnék vissza. A legrosszabbul a nagyvárosi önkormányzati képviselőket érinti a javaslat.Ők eddig akár kétszázezret is kereshettek havonta, 2014-től legfeljebb 58 ezret tehetnek zsebre. Ráadásul fizetést csak az önkormányzati bevételek után kaphatnak, így érdekeltek lehetnek a helyi adók emelésében, akárcsak a polgármesterek, akiknek ezen múlik, hogy kaphatnak-e minimális illetményemelést. Az adóemelésben nőhet az önkormányzatok mozgástere, mivel a kormány tervei szerint jövőre akár 3 százalékos ingatlanadót is kivethetnek.

– Az önkormányzatok feladatai csökkennek, ehhez igazodnak a polgármesterek, képviselők és a jegyzők juttatásai – indokolt a Blikknek a Belügyminisztérium. Csak a polgármesterek fizetésén 3-3,5 milliárd forintot spórol az állam a becslések szerint. Azt, hogy a több mint 17 ezer képviselőn mennyit lehet megtakarítani, nem tudták megmondani-írja a blikk.hufizetes-keret