A szlovákiai sajtó szinte naponta beszámol arról, hogy a medvék már a lakott településeket is veszélyeztetik, főleg éjszaka bemerészkednek a házak, és szabadon turkálnak a szemeteskukákban.

Több videó és filmfelvétel tanúsága szerint nemcsak magányos állatokról van szó, hanem a medvék gyakran nagyobb csoportokban is a lakott területek közelébe merészkednek, és élelmet keresnek. Szemtanúk szerint volt olyan eset is, amikor egyszerre 12 medve tartózkodott az egyik tátrai ház közelében, és hatalmas pusztítást végeztek a szemetes konténerben.

Több tátrai szállodatulajdonos a rendőrséghez fordult panasszal, ám az egyenruhások tehetetlenek. Az egyedüli jó tanács, amelyet adhatnak az, hogy le kell zárni a szemetes kontéreket. Ám ez sem segít, előfordult, hogy a dühös medvék a lelakatolt konténereket is feltörték.

Ján Mokos polgármester szerint a helyzet nagyon súlyos, a helybeli lakosok sötétedés után már félnek kimenni házukból, rettegnek a ragadozóktól. Tátralomnic és Felső Tátrafüred lakosai petícióval fordultak a hatóságokhoz, a helyzet azonnali rendezését követelik.

Szakemberek szerint nyilvánvaló, hogy a medvék túlságosan elszaporodtak. Ám azt, hogy tulajdonképpen hány medve él Szlovákiában, pontosan senki sem tudja. A környezetvédők a számukat 300 és 400 között becsülik, a vadászok azt állítják, akár kétezernél is több medve lehet az országban.

Mivel védett állatoknak számítanak, kilövésüket törvény tiltja. A környezetvédelmi minisztérium csak akkor ad engedélyt egy-egy medve lelövésére, ha az állat bizonyíthatóan veszélyt jelent az emberre, például, ha már rátámadt valakire. Nagy József környezetvédelmi miniszter szerint az idén hat esetben adtak kilövései engedélyt, ám eddig csupán két állatot sikerült leteríteni.

A helyiek szerint csak idő kérdése, mikor következik be a tragédia, ezért azonnali lépéseket követelnek. Megoldást jelenthetne a medvék élve való elfogása, és külföldre való szállítása, ám a külföldi állatkertek nem nagyon mutatnak érdeklődést a szlovák medvék iránt.
Protics János, Pozsony /inforadio.hu