Tanulók, szülők és diákok sem értenek egyet a híres Földes  Ferenc Gimnázium átkeresztelésével.

 

Kisebb fajta vihart kavart a hír Miskolcon hogy az országosan ismert Földes Ferenc Gimnázium nevét megváltoztatja az önkormányzat. Nagy ellenállásba ütközött a terv, öreg diákok fogtak össze, aláírásokat gyűjtöttek. Végül októberben a miskolci közgyűlés levette napirendi pontjáról a témát. Több oka is van, hogy az érintettek tanárok, szülők, egykori és mai diákok megtartanák az eredeti nevet.

A tanulók szomorúak voltak, amikor értesültek az esetleges átkeresztelésről. Az egyik diák elmondta, nem a tervezett új névadóval, Széchenyi Istvánnal van problémájuk, arról van szó, hogy ragaszkodnak intézményük hatvanéves múltjához, szeretnék megtartani, amit az évtizedek alatt az iskola elért a diákolimpiákon, országos középiskolai tanulmányi versenyeken. A Földes Ferenc név óriási marketing erővel bír, amit nehéz lenne újra megteremteni egy új névvel. Sokan azért mennek az iskolába, mert már nagyszüleik is oda járta, és számukra sokat jelent a patinás név – vélik a 180 percben nyilatkozó tanulók.

Várhegyi Zoltán, a névváltoztatást kezdeményező Széchenyi Emlékbizottság képviselője elmondta, igényükkel a diktatúra alatt adott Földes Ferenc név ellen tiltakoznak. A miskolci középiskola hírét szerinte nem az intézmény neve határozza meg. „A név egy méltóságot és példaképet nyújt az ott tanuló diákoknak” – mondta Várhegyi Zoltán.

Veres Pál, az iskola igazgatója azonban attól fél, hogy a névváltozással megszűnik az ismertségük és jövőre kevesebb tanulójuk lesz. Az intézményvezető szerint a közoktatási törvény névváltoztatásra vonatkozó, 102. paragrafusa, amelynek értelmében a módosítás joga a fenntartóé, esetükben Miskolc városáé, de ki kell kérni a tanárok, szülők és diákok véleményét is. „Nagyon nagy emocionális kötödés van a névhez” – mondta Veres Pál. Az igazgató azzal egyet ért, hogy az iskolát nem az határozza meg, ki a névadója, azonban a gimnázium Földes Ferenc nevével vált fogalommá. Ez hasonlít egy márkanévhez, amelyet hatvan éve vezettek be, és olyan tartalmakhoz kapcsolódik, amelyek országos, sőt, világhírűvé tették az intézményt. Földes Ferenc személye, egész életútja ráadásul sok elemében ma is vállalható – mondta Veres Pál igazgató.

Az iskola jogelődei révén 450 éves múltra tekint vissza. Mai formájában 1953-ban jött létre a Fráter György Katolikus Gimnázium és a Lévay József Református Gimnázium egyesítésével. Az iskola azóta is Földes nevét viseli, leszámítva az 1956-os forradalom idejét, mikor rövid ideig Széchenyi István nevét viselte. Földes Ferenc nyelvtanár, filozófus, író volt, a múlt század első felében élt, tagja volt a kommunista pártnak. Az 1942. március 15-i tüntetés egyik szervezője volt. 1942 áprilisában behívták munkaszolgálatra, és kivezényelték az orosz frontra, majd 1943 januárjában Ukrajnában eltűnt.
hirado.hu