Mentsük meg a szentléleki pálos templom- és kolostorromot

Van egy különleges hely a Bükkben, amely

többünk szívébe beitta magát: Szentlélek, az itt álló csodálatos 14. századi pálos kolostorrommal. A templom falai ma is magasan állnak, azonban aki járt mostanában arra, láthatta, hogy kövei vészesen omlanak, és gyönyörű gótikus boltívét már csak az alátámasztás tartja.

 

2011 októberében elhatároztuk, hogy megmentjük a pusztulástól ezt az impozáns műemléket.

Két fő célt határoztunk meg:

1. Az egyik cél a kolostor templom részének a megmentése. A templom leglátványosabb részlete, a szentélyt a templom hajójától elválasztó diadalív a megsemmisülés határán van. A diadalívet alkotó faragott kövek lehullottak, az ív fölötti falszakasz rövidesen le fog omlani. A történelemmel dacoló szentélyfal végveszélyben van. A kolostor a magyar állam tulajdonában van, kezelését az állam korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-re, bízta, de 2010 évben a kezelői jogot átadta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak az őskohóval egyetemben. A templomhoz tartozó kolostor is a magyar állam tulajdonában van, de a kezelői jogokat az Északerdő Zrt. gyakorolja. Az első lépés az állagmegóvás elindítása irányába a tulajdonosi jogokat gyakorló kezelőkkel a kapcsolat felvétele, a célok az eszközök, a módszerek egyeztetése. A templom (diadalív) állagmegóvási munkái a bonyolult, technika igényes és balesetveszélyes munkafolyamatok miatt csak szakértőkkel végezhetők el. De önkéntesek segítségére itt is lesz igen sok lehetőség és nagy szükség.

2. A második cél a kolostor megmentése és bemutatása. A kolostor kiszolgáló helyiségei (kápolna, étkező, konyha, lakószobák, kerengő, belső udvar) és a templom együtt alkották a kolostort. Az erdőben megtelepülő szerzetesek a hitélet mellett intenzív gazdálkodást folytattak önfenntartásuk érdekében. A templom és a kolostor együtt alkottak egy „működő” egységet. Ezért tűztük ki célul a kolostor állagmegóvását, bemutatását. A bemutatás első lépése a részben föld alatt megbújó, csak kőrakások, dombok által jelzett falak régészeti feltárása. A feltárást követően a falakat konzerválni kell. A konzerválás leghatékonyabb módja a ráfalazás, a feltárt falak kb. 1 m magasságú megemelése. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy érzékelhetővé válik az egykori kolostor alaprajza, a szobák, a közlekedők, az udvar helye, méretei. Bejárhatóvá válik az egykor magas falakkal határolt együttes. A feltárásban a Herman Ottó Múzeum régészei, a műemlékvédelmi hivatal (BAZ Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Iroda) szakemberei és önkéntesek fognak részt venni. A falvédelmi munkálatokat Kosdi Attila építészmérnök, műemlékvédelmi szakember irányításával szakemberek és önkéntesek fogják elvégezni közösen. Az állagmegóvási munkák befejezése után a kolostor teljes terjedelmében élményszerűen érzékelhető és rendezvények részére használhatóvá válik.

Bízunk abban, hogy összefogással 2012 őszén, a sárguló levelű bükkfák gyűrűjében, a helyreállított romok között egy kis koncerttel ünnepelve fogjuk visszaadni a Bükk egyik szentélyét a látogatóknak, az életnek.

Ha Te is szívesen részt vennél önkéntesként a szentléleki kolostor megmentésében, kérjük, keress minket!

Karlowits-Juhász Orchidea
team<kukac>csatarlanc.com
30/826-2069

Az aktuális fejleményekről itt folyamatosan informálódhatsz:

2011 október Czakó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar klarinétosa azzal a felajánlással fordult hozzánk, hogy szívesen segítene egy jótékonysági koncertsorozat megszervezésében a szentléleki kolostor megmentéséért. Eddigi felajánlóink között van iskolai kórus, szaxofon kvartett, zongora szóló, két kamarazenekar és egy jazz zenekar.
2011 november
Felvettük a kapcsolatot Kosdi Attilával, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársával, aki elhivatott támogatója kezdeményezésünknek.