„Előzetes félelmünk

 beigazolódott, hiszen a parlament döntött az adójóváírás megszüntetéséről, így az átlagbér, azaz 210 ezer forint alatt mindenkinek csökken a nettó jövedelme. Az Országgyűlés a közszférában – a csökkentés negatív hatásait kivédendő – kompenzációs rendszert kíván bevezetni, amellyel az ígéretek szerint elérnék, hogy a nettó bérek mégse csökkenjenek. Az eddigi információk alapján ez a kompenzáció azonban nem vonatkozna az újonnan létrejött kft.-ben dolgozó közel ezer munkatársra. Ők, míg a munkáltató által fizetett bértömeg nem változna, szinte mindnyájan kevesebbet vinnének haza januártól” – mondta a frakcióvezető.

 

Szerinte ez megegyezik a Semmelweis Kórházat működtető Misek Kft. dolgozóinak helyzetével, akik közül több mint ezer munkavállalónak idén januártól csökkent a bére. Mint mondta, dr. Kriza Ákos polgármester ugyan többször megígérte a bérkompenzációt, ez azonban januárig visszamenő hatállyal mind a mai napig nem történt meg.

„A fentiek alapján felszólítjuk Kriza Ákost, hogy álljon el a kft.-vé alakítások szándékától, vagyis ne csökkentse közel ezer miskolci dolgozó jövedelmét. Ha viszont kitart eredeti átalakítási szándéka mellett, akkor követeljük, hogy a város költségvetésében biztosítsa a dolgozók bérkompenzációjához szükséges összeget!” – jelentette ki Simon Gábor szocialista politikus.