Több ezer visszaélés  volt vasárnap az oroszországi törvényhozási választáson, amelyen Vlagyimir Putyin pártja vezet. A kormányfő népszerűsége jelentősen csökkent, de még így is ő áll az élen.

 

Vlagyimir Putyin kormányfő Egységes Oroszország (JR) pártja jelentősen visszaesett a vasárnapi törvényhozási választáson, elvesztette abszolút többségét. A választók megkérdezésén alapuló felmérés előrejelzése szerint azonban még így is messze az élen végez a szavazatok 48,5 százalékával.

A Rosszija 1 televízió által a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint az ellenzéki orosz kommunisták a voksok 19,8 százalékára számíthatnak, az Igazságos Oroszország 12,8 százalékra, a Liberális Demokrata Párt 11,42 százalékot szerez. Az Alma Pártnak várhatóan nem sikerül átjutnia a 7 százalékos küszöbön, így nem lesz képviselője a dumában.

Ha pontosnak bizonyul a tévécsatorna felmérése, akkor a 2007 óta kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt rosszabbul szerepelt, mint amire az elemzők számítottak. Korábbi felmérések is kimutatták, hogy a párt népszerűsége mélypontra zuhant, de még így is stabil, 60 százalékhoz közeli többséget jósoltak Putyinéknak.

A bizalomvesztést csak részben magyarázza a gazdasági válság miatti általános hangulatromlás. Elemzők szerint egyre kevesebben nézik jó szemmel, hogy a jelenleg kormányfő Putyin az alkotmányos korlátot kikerülve ismét az elnöki posztra készül. A mostani elnök Dmitrij Medvegyevvel szeptember végén jelentették be, hogy a tavaszi elnökválasztáskor posztot cserélnek. Ezzel Putyin már a negyedik ciklusát kezdené az ország élén, hiszen Medvegyev elnöksége alatt is ő diktált.

További probléma, hogy a választások tisztaságával kapcsolatban is kétségek merültek fel. Az egyetlen független választási megfigyelő szervezetre is lesújtott a moszkvai bíróság, 1000 dolláros büntetést szabva ki rá, amiért a honlapjukon a választásokkal összefüggő adatokat hoztak nyilvánosságra.

A Golos nevű szervezet a honlapján teszi közzé a választási visszaélésekről érkező panaszokat. Ezekből eddig már több mint 4700 érkezett be, többségük az Egységes Oroszország Párt ellen.