1989. 03. 23-án a Jurta Színházban tartotta nagyválasztmányi ülését a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt. A rendezvény nehézkesen indult, mert a rendezőgárda nem akart mindenkit beengedni. Végül is a meghirdetett 10 órai kezdéssel ellentétben 11 órakor kezdődött meg az ülés 284 küldött és 220 főnyi érdeklődő jelenlétével.
A küldöttek erőszakos követelésének engedve Futó Dezső semmisnek nyilvánította a 4 ideiglenes vezetőségi tag kizárást. Az ülés nélkülözött minden parlamentáris formát, éles kitételekkel, közbekiáltásokkal illették a vezetőséget.
A tanácskozás több anarchiába fulladt.
A pártegység megőrzésére, illetve a szakadás elkerülésére hivatkozással sikerült megnyugtatni a kedélyeket. Ezek után javaslatot tettek több olyan személy kizárására, akiket árulónak, ÁVH-s besúgónak, volt kommunistának tartottak. 3 fő pesti tagot zártak ki, köztük Bába Ivánt,# aki tiltakozott a kizárás ellen, és kijelentette, hogy a frakciózás tönkre fogja tenni a pártot.
Délután hosszas vita után a nagyválasztmányi ülés 04. 22-re történő újbóli összehívása mellett döntöttek. Ezek az ülésen minden megyéből egy küldött fog javaslatot tenni az országos vezetőség összetételére.
Április 22-ig ideiglenes vezetőséget választottak Pártay Tivadar tiszteletbeli örökös elnök, Légrády Imre, Dragon Pál, Nagy Ferenc, és Iván Géza személyében.

 

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk;
– az információt „F” dossziés személy ellenőrzésében hasznosítjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. március 28.

R-204-18/1-48/89. Szigorúan titkos!
II. 1989. 03. 28. (48)

1. TA 12-14
1989. 03. 23-án Szabados Gábor a Déli Hírlap újságírója tájékoztatta Balázsi Tibort az MDF egyik helyi vezetőjét, hogy megjelent a lapnál egy K. F. nevű MDF tag, aki egy cikket akar leközöltetni, ami Szabados szerint „őrült dolog lesz”, mert az egész cikk „iszonyatos baromság” és ha megjelenik, akkor az MDF egy életre nevetségessé válik, de lejáratja az összes alternatív mozgalmakat.
A cikk szélsőségesen kommunistaellenes, olyanokat tartalmaz, hogy vérívó kommunisták, meg hogy elég volt a vérívásból, stb. Balázsi elmondta, hogy K. valóban tagja az MDF-nek, ismeri, tagja az FKGP-nek is és annak a nevében is nyilatkozgat. A cikket úgy akarja aláírni, hogy K. F. MDF tag és FKGP tag.
A cikket Bekes Dezső szerkesztő le akarja közölni. Balázsit a cikk leközlése idegesítette és abban maradtak, hogy bemennek a szerkesztőségbe, megpróbálják elérni, hogy az MDF tagság ne tűnjön ki, ezzel kapcsolatban K. F-cel is beszélnek.

Intézkedés:
– a III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

2. TA 12-14
1989. 03. 23-án Kishonthy Zsolt tájékoztatta Balázsi Tibort, hogy az aznapi Magyar Nemzetben van egy cikk, amely szerint március 30-án 18 órától a miskolci NME E/5-ös épületében SZDSZ összejövetel lesz.