Banki feketelista 2011. év adatai alapján. Nézzük meg, hogy melyik pénzintézet hogy kezelte 2011-ben ügyfeleit, milyen mértékű empátiát tanúsított a bedőlt vagy még a nehezen de még fizető ügyfeleivel szemben, milyen az ügyfélkezelési kultúrája, etikai magatartása, és mennyire fontos számára az ügyfelek helyzete? Az is fontos, hogy mennyire viselkedik okosan, és próbál meg valójában segíteni a rászorultaknak.

1./ Feketelistánkon az első helyen az AXA Bank áll. Semmit sem változtatott az ügyfélkezelési gyakorlatán. Igaz, felajánl néhány lehetőséget kötelesség-szerűen, de ez a gyakorlatban nem mutatkozik meg. Mint az Ella Bank jogutódja, igen könnyen adta hiteleit. Vélelmezett jövedelmekre, túlfinanszírozott ingatlanokra építve könnyelműen építette fel portfólióját. Gyakorlatilag csak profitra hajt, tevőleges engedményeket nem hajlandó tenni, sok esetben időhúzással megvárja míg a nagyobb értékű ingatlanok esetében a kamattartozás feléli az ingatlanok értékét, és akkor indítja el a végrehajtási eljárását, amikor ez már megtörtént. Ez egyébként csaknem minden bankra jellemző. A z ügyfél esetleg még nem is tud róla, de már árulja a tartozást és könyörtelen a végrehajtási eljárásban.

2./ OTP Bank az OTP Faktoringgal. Az elmúlt egy évben semmit nem változtatott adósságkezelési eljárásaiban sőt, jelentősen tovább romlott. Túlságosan gyorsan adja el a tartozásait és szabadul meg a problémás adósoktól. A második helyet a Faktoring segítségével „vívta ki”. Az egész piacon a Faktoring él vissza legjobban az ügyfelek bizalmával. A szeptembertől bevezetett „adósmentő” programja nem más, mint a hatalmasra felgyülemlett tartozások legalizálása Az ügyfelek félelmére építve még az eddigieknél is drasztikusabb törlesztőrészletre próbálja rákényszeríteni adósait. Sokszor több év pihentetés után vesz elő ügyeket, és az ez alatt többszörösére duzzadt tartozásokat könyörtelenül behajtja. Az anyabank adósmentő lehetőségei semmit nem érnek. Könnyítéseket gyakorlatilag nem ad. Jelentős mentalitás váltásra van szükség.

3./ CIB Bank:Az elmúlt évhez képest romlott ügyfélkezelési gyakorlata. Nemfizető ügyfeleit a kelleténél többször zaklatja. Szándékosan húzza az időt a végrehajtási eljárásban, hosszú kihagyásokat alkalmaz. Az időközben felgyülemlett késedelmi kamatokból nem hajlandó engedni. A CIB Lízingre kifejezetten sok panasz érkezik főként a gépjármű hitelekkel kapcsolatban.

4./ Aegon, Allianz, illetve a vegyes típusú biztosítással egybekötött hiteleket árusító bankok és biztosítók
Első sorban tájékoztatási kötelezettségükkel van sok probléma. A biztosítással egybe kötött hiteleknél a biztosítás a dominánsabb, ahol visszavásárlási táblázatok alapján működik az elszámolás. Az ügyfeleket ért veszteségek ezen a területen a legnagyobbak, ami jelentősebb, mint egy pénzintézetnél felmondott hitelszerződés esetében.

5./Merkantil Bank Rendkívül rövid idő után felmondja a szerződéseket, és plusz drasztikus behajtási költségeket rendel a szerződés visszaállításához. Nem az ügyfél tartozásának fizetési könnyítéséhez járul hozzá, hanem még nehezebbé teszi , hogy az ügyfél utolérje magát. Etikátlan kényszerítő eszközöket alkalmaz a gépjárművek elvételénél. Gyorsan, ár alatt megszabadul a kocsiktól, a behajtási költségeket viszont igen magasan tartja. A Cib Lízing ugyanezeket a módszereket alkalmazza, de az Erste Lízingre is ez a jellemző.

6./ Budapest Bank, Raiffeisen Bank, Erste Bank
A Budapest Bank az elmúlt évhez képest romlott, a Raiffeisen Bank viszont leszorult a dobogós helyről. Ha még a Butár Kft.-től megszabadulna, talán még elfogadható lenne behajtási eljárása.
Mindhárom bankra nagyjából ugyan az jellemző: javítania kell még ügyfélkezelési gyakorlatán, sokszor késve reagálnak az ügyfél-panaszokra.

7/ K&H, FHB, MKB, Voksbank
Nagyjából egy csoportba tartoznak. Igazi adósmentő csomagja egyiknek sincs. E csoportban a legtöbbet a Voksbank romlott. Itt is jellemző az ügyfélkezelés szabályainak megszegése, az ügyek kivizsgálásának elnagyolása.

8./ Osztrák bankok
Akik az osztrák bankoknál vettek fel hiteleket, azok nagyon rosszul jártak. A felmondott hiteleknél csak egy ügyvéd a képviselő, ezért a pénzintézetekkel történő kapcsolat tartás rendkívül nehézkes és hosszadalmas. Alkudni sem hajlandóak. Talán ők a legkiszolgáltatottabb réteg.

Sajnos a pénzintézetek nem veszik tudomásul, hogy nekik is alkalmazkodni kell a megváltozott viszonyokhoz. Saját maguk is alkalmazhatnának az Eszközkezelőhöz hasonló lehetőségeket. Kellő körültekintéssel és megfelelő garanciákkal a mostaninál sokkal több engedményt adhatnának a nehezen fizető adósok részére. Ez által jó néhány ügyfelet vissza lehetne hozni a fizetős rendszerbe. A folyamatos költségemelésekkel és kamatemelésekkel csak azt érik el, hogy a bedőlések aránya még magasabb lesz. Tartozásaik sok esetben csak virtuálisak és csak papíron léteznek, amelyet előbb-utóbb úgyis le kell írniuk. Ha ezeket inkább kedvezmény formában adnák meg, a pénzintézetek is jobban járnának.

Mediátori szolgáltatást gyakorlatilag egyik bank sem vesz igénybe, vagy csak rendkívül szűk keretek között. A mediátori rendszer bevezetése a pénzintézeteknek és a ügyfeleknek egyaránt előnyös lenne. Ez lehet a legalkalmasabb a konfliktusok kezelésére.

A bankok ügyfélkezelési gyakorlata olyan arányban romlott, amilyen mértékben a hitelek bedőltek. Az egyre romló portfóliók arra késztetik a pénzintézeteket, hogy még kíméletlenebb behajtási és végrehajtási módszereket alkalmazzanak. Eddig a kormányzat még valamilyen módon kordában tartotta illetve „megfélemlítette” a pénzintézeteket a „csaló bankos” kijelentésekkel, de most, hogy a kormányzat változtat a taktikáján és kiderült, hogy a pénzintézetre mégis csak szükség van, ez a görcs már feloldódni látszik.

A most beharangozott új típusú árfolyam rögzítéses csomagtól várható, hogy a még fizető ügyfelek számára ez jelentős könnyebbséggel hozhat, de a végérvényesen nehéz helyzetbe került, tartozásaikat nem fizetők semmi jóra ne számítsanak. A kormánynak fel kellene adnia az ócsai beruházással kapcsolatos terveit, nagyságrendekkel több bedőlt hitelest lehetne megmenteni.

Kovács László
főtitkár
Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület